Velserbroek – Het is 65 jaar geleden dat Bep Oudendijk aan Kees Sintenie de eeuwige trouw beloofde. Het 65-jarig huwelijksfeest zal binnenkort met de hele familie gevierd worden. Vorige week bracht burgemeester Frank Dales het echtpaar alvast een bezoek om namens het gemeentebestuur de felicitaties over te brengen.
Door Raimond Bos
De familienaam Sintenie is niet alledaags en de vraag waar die naam vandaan komt is dan ook legitiem. De herkomst blijkt toch wel bijzonder. De heer Sintenie vertelt: ,,In de tijd dat iedereen een familienaam moest kiezen, waren op de boerderij van onze familie twee gevluchte mannen uit het Franse dorpje Saint-Denis. Ze hebben dat toen verbasterd tot Sintenie en dat werd de familienaam.’’ De ouders van Kees Sintenie woonden in een boerderij in het landelijke gebied van Santpoort en dreven melkinrichting Veen en Duin. Aan de wand van het appartement in zorgcomplex De Molenweid in Velserbroek, waar hij sinds een jaar woont, hangt een foto waarop hij zelf als jonge jongen te zien is, bij de bedrijfswagen van zijn ouders. Door de zorgbehoefte van de heer Sintenie woont het echtpaar tegenwoordig gescheiden van elkaar, maar zijn echtgenote hoeft alleen maar de straat over te steken om bij haar man te kunnen zijn, dus dat is goed te doen.
Dansavond in Santpoort
Bep Oudendijk kwam in Velsen-Zuid ter wereld en woonde met haar ouders op landgoed Waterland, waar haar vader als tuinman werkte. De twee ontmoetten elkaar voor het eerst tijdens een dansavond in Santpoort, op de locatie waar nu zaal De Wildeman is gevestigd. ,,Hij was op de fiets gekomen en ik mocht na afloop op de stang meerijden. Zo heeft hij me naar huis gebracht. Toen hij dat landgoed zag, dacht hij dat hij een dochter van rijke ouders aan de haak had geslagen. Maar dat viel tegen’’, lacht mevrouw Sintenie. Binnen twee jaar was het stel getrouwd, mede door een tip van de vader van de bruid dat er een huisje te koop stond. Veel inwoners van Santpoort-Zuid zullen het echtpaar Sintenie-Oudendijk ongetwijfeld kennen van de delicatessenzaak die het echtpaar daar jarenlang (samen met de broer van de heer Sintenie en diens vrouw) heeft gehad. Kees Sintenie was bovendien geruime tijd voorzitter van de plaatselijke winkeliersvereniging.
De zaak moest altijd open
Het ondernemerschap bracht voldoening, maar was soms ook lastig: ,,Eén van onze zoons is verhuisd naar Nieuw-Zeeland. We zijn daar in de loop der tijd meerdere keren geweest, maar lang niet altijd samen. De zaak moest altijd open blijven, dus we maakten de reis dan om de beurt.’’ Veel tijd voor hobby’s of lidmaatschap van verenigingen was er niet. Maar hoe druk de heer Sintenie het ook had, elke zondag zwemmen in zee was vaste prik. Zomer en winter, soms met het ijs letterlijk tussen de tenen, nam hij een frisse duik. Het echtpaar kreeg twee zoons en twee dochters, inmiddels zijn er zeven kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. Over de liefdevolle verzorging in De Molenweid is het echtpaar zeer te spreken. Ook de dagelijks vers bereide maaltijden vallen goed in de smaak. Dat het complex vlak naast een schoolplein staat, met het nodige lawaai, deert hen evenmin: ,,Dat geeft juist wat reuring, daar geniet ik van!’’
Vorige week bracht burgemeester Frank Dales het echtpaar een bezoek om namens het gemeentebestuur de felicitaties over te brengen. Foto: Bos Media Services