IJmuiden – Beeksma Banket bestaat aanstaande zaterdag precies zestig jaar. Het bedrijf, dat sinds 2019 wordt geleid door Barry en Merel Pepping, viert dat met een bijzondere stunt. In de taartdoosjes worden vrijdag en zaterdag tien cadeaubonnen ter waarde van zestig euro verstopt. Maar liefst tien bonnen, in de vorm van een VVV-geschenkkaart of een BOL.com cadeaukaart, worden op deze manier weggegeven.
Hoewel de naam Beeksma nog altijd de gevel van de banketbakkerij aan het Velserduinplein 1 siert, is er allang niemand met die naam meer werkzaam in het bedrijf. Hans Beeksma en zijn vrouw hebben de banketbakkerij in 1960 opgezet, maar verkochten hun bedrijf na een aantal jaren aan Hans van Noort. Hij zette de onderneming in de tien daarop volgende jaren voort, maar ging uiteindelijk failliet. Dirk Marcussen nam Beeksma Banket toen over startte het bedrijf opnieuw op. Anderhalf jaar later verkocht hij het aan Gerard van Roode, die er vanaf september 2007 de scepter zwaaide en er weer een succesvolle onderneming van maakte. Precies twaalf jaar later namen Barry en Merel Pepping het bedrijf over. Barry werkte er op dat moment zelf al dertien jaar en ook Merel was intussen al zo’n negen jaar een vertrouwd gezicht in de winkel.
Betalen met iDeal
Terugkijkend op het eerste jaar als eigenaren van de zaak, zijn Barry en Merel heel tevreden. Qua bedrijfsvoering is er niet veel veranderd. Wel werd al vrij snel de mogelijkheid toegevoegd om bestellingen online via iDeal te betalen. Merel: ,,Dat was ons dit jaar heel goed uit, want door de coronacrisis wilden veel mensen liever niet meer met contant geld betalen. We hebben het, zeker in de eerste maanden van de coronacrisis, heel druk gehad met bezorgen. Daarna werd alles wat soepeler en zagen we dat er weer meer mensen gewoon naar de winkel kwamen.’’ Beeksma Banket heeft in de bakkerij zes banketbakkers aan het werk (drie mannen en drie vrouwen), ondersteund door een stagiair. Het winkelteam bestaat louter uit dames, van wie er vijf op vaste basis aanwezig zijn en drie extra krachten op zaterdag extra ingezet worden. Daarnaast zijn er twee bezorgers.
Productinnovaties
Voortdurend zijn Barry en Merel met hun team bezig om te bekijken hoe het beter kan. Zo is de vertrouwde hazelnootslagroomtaart wat moderner geworden, met een nieuwe luxe rand van echte stukjes hazelnoot in plaats van gesuikerde nootjes. Ook is deze week de chocoladeoester als nieuwe traktatie aan het assortiment toegevoegd. Merel: ,,Dat is een koek van wellingtonspijs met daarop vanillecrème, door de pure chocolade gehaald en met hazelnoten en rozijnen afgemaakt. We hebben sinds kort een nieuwe banketbakker in dienst en hij heeft deze chocoladeoester bij ons geïntroduceerd.’’ Nieuw is ook de kersenpunt, bestaande uit een sloffenbodem met daarop kersen en slagroom, afgemaakt met chocoladevlokken. Deze lekkernijen prijken inmiddels in de vitrines naast andere toppers als het sluisje (hazelnootschuimgebakje met mokkacrème en poedersuiker) en de tongetjes (koekje in de vorm van een vis met stukjes hazelnoot erin). (Foto’s: aangeleverd)