Velsen – De vrijwilligers van de Felicitatiedienst, onderdeel van Welzijn Velsen, kregen vorige week een lunch aangeboden in Huis van de Wijk De Dwarsligger in IJmuiden. Het was een extraatje als dank voor de bezoeken die zij gedurende het jaar afleggen. De Felicitatiedienst gaat langs bij inwoners die de 80-jarige leeftijd hebben bereikt. Tijdens de lunch werd tevens afscheid genomen van JanPiet de Wit. Hij was jarenlang coördinator van de vrijwilligersgroep in Driehuis, Santpoort-Noord en Velsen-Zuid.
Door Raimond Bos
Voorheen was de Felicitatiedienst onderdeel van Wonenplus Velsen, dat destijds onder de verantwoordelijkheid van Zorgbalans viel, maar nu door Welzijn Velsen wordt uitgevoerd. Wonenplus Velsen telt zo’n 1800 leden en ondersteunt thuiswonende senioren en chronisch zieken, zodat ze langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Inwoners van 65 jaar en ouder of met een beperking kunnen een beroep doen op de vrijwilligers van Wonenplus voor het doen van boodschappen, het ophangen van een lampje of het bijhouden van de tuin, maar bijvoorbeeld ook het helpen bij de belastingaangifte behoort tot de mogelijkheden. De Felicitatiedienst is bedoeld om mensen van 80 jaar persoonlijk te feliciteren met het behalen van die leeftijd en ze te informeren over de voorzieningen die de gemeente Velsen voor deze leeftijdsgroep biedt. Een vrijwilliger neemt rond de 80ste verjaardag contact op en maakt graag een afspraak voor een huisbezoek. Daarna komt de vrijwilliger jaarlijks bij de betreffende inwoner langs. Daarmee is het tegelijk een methode om eenzaamheid en hulpbehoevendheid te signaleren, ook bij mensen die er misschien zelf niet direct mee voor de dag komen.
Klein cadeautje van de gemeente
Diny Zweedijk (90) is al meer dan een kwart eeuw vrijwilliger voor de Felicitatiedienst. En dat niet alleen, want in het verleden was ze ook secretaris en penningmeester van jeugdmusicalgroep De Jonge Stem (toen haar eigen dochter daar actief was) en coördinator bij Tafeltje Dekje in IJmuiden. ,,De eerste jaren werkte ik twee ochtenden in de week en later vijf halve dagen als coördinator van Tafeltje Dekje. Ik had graag de vijfentwintig jaar volgemaakt, maar helaas stopte de gemeente met het bezorgen van de maaltijden.’’ Vanuit die functie kwam ze destijds in contact met de Felicitatiedienst: ,,Zij hielden hun vergaderingen in het toenmalige wijksteunpunt De Delta, waar ook Tafeltje Dekje plaatsvond.’’ Al snel kreeg ze een lijst met wat adressen van inwoners om te gaan bezoeken. Tegenwoordig legt ze zo’n 90 à 100 bezoeken per jaar af. ,,Ik probeer altijd eerst telefonisch contact met iemand te leggen. Tijdens dat gesprek maak ik een afspraak voor het bezoek. Als ik dan langskom, heb ik een klein cadeautje van de gemeente Velsen bij me.’’ Wanneer er geen telefoonnummer beschikbaar is, gaat Diny op goed geluk langs, maar niet om meteen het beoogde bezoek af te leggen. ,,Ik leg alleen uit wat de bedoeling is en ik laat een kaartje achter, zodat ze kunnen bellen voor een afspraak.’’ Die telefoontjes komen uiteindelijk binnen via de lijn van Wonenplus Velsen, vandaar dat ook de meldpuntmedewerkers daarvan aanwezig waren bij de bedankmiddag.
Ontzettend veel voldoening
Het afleggen van de huisbezoeken is voor Diny een plezierige bezigheid: ,,Je hebt ontzettend veel voldoening van je werk. Mensen zijn blij als je langskomt en als het klikt, zit je zo een uur bij iemand binnen. Maar het gebeurt ook wel eens dat je bij de deur moet blijven staan.’’ Soms staan mensen niet open voor een bezoek, maar vinden ze het wel fijn om jaarlijks rond hun verjaardag even te worden gebeld. Sowieso krijgt elke inwoner na een jaar opnieuw een telefoontje. ,,Als ze dan aangeven weer geen bezoek te willen, halen we ze van de lijst af. Je kunt natuurlijk niet eeuwig blijven doorgaan als ze ‘nee’ zeggen.’’ Ondanks Diny’s hoge leeftijd is ze nog niet van plan om te stoppen met het afleggen van de huisbezoeken. ,,Ik ben al 27 jaar alleen, daarom kan ik dit ook blijven doen. Een aantal mensen die ik via de huisbezoeken heb leren kennen, zijn echt vrienden van me geworden.’’ Toen Diny zelf 80 jaar werd, kreeg ze het bekende telefoontje van een collega uit haar team. Ze realiseert zich dat het een opmerkelijke situatie is, dat zij op haar leeftijd nog steeds dit werk doet. Zou iemand van 20 jaar het ook kunnen doen? ,,Nou, graag! Alleen het punt is wel dat die mensen niet zo goed weten wat er omgaat in mensen van onze generatie.’’
Afscheid van coördinator
Voor JanPiet de Wit (71), steevast JP genoemd door de andere aanwezigen, zit het werk erop. Meer dan tien jaar was hij voor de Felicitatiedienst actief als coördinator van het team dat de huisbezoeken in Santpoort-Noord, Driehuis en Velsen-Zuid aflegt. Ooit was hij werkzaam in de verpleging, daarna stapte hij over naar een baan bij een woningcorporatie. Ook hij is vrijwilliger in hart en nieren, want naast het werk voor de Felicitatiedienst houdt hij zich nog bezig met het geven van Nederlandse les aan anderstaligen, klaverjaslessen aan 50-plussers en het beheren van een buurtkastje. Bij de Felicitatiedienst bestond zijn taak uit het indelen van de vrijwilligers op de te bezoeken adressen. ,,We weten tegenwoordig niet meer wanneer iemand precies jarig is en ook niet of het een man of vrouw is, vanwege de privacyregels. Het team dat ik coördineerde, bestaat nu uit één man en acht vrouwen. In de topdagen had ik twaalf mensen in het team, maar daarbij waren slechts twee mannen.’’ Het afscheid van de organisatie hangt samen met het verwezenlijken van een lang gekoesterde wens: ,,Ik heb altijd gezegd dat ik graag elders zou willen overwinteren, als ik met pensioen zou zijn. Dat moment is nu aangebroken. Ik wil overwinteren op Fuerteventura.’’
Financiële gift
Dat er dit jaar iets extra’s kon worden georganiseerd voor de vrijwilligers van de Felicitatiedienst, is te danken aan een donatie die al enkele jaren geleden werd ontvangen, maar nog niet was gebruikt. Linda Bottelier, zelf coördinator van team Velserbroek, had haar werkgever Nationale Nederlanden benaderd voor een bijdrage vanuit een project voor lokale goede doelen. Haar aanvraag werd gehonoreerd en een bedrag van 500 euro kwam beschikbaar. Door de coronamaatregelen was het destijds niet mogelijk om een dergelijke samenkomst te organiseren. Nu ging dat wel en was er voor iedereen de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Centraal coördinator Brenda Keur bedankte alle aanwezigen voor hun inzet voor de organisatie en iedereen kreeg ook gelijk het eindejaarpresentje uitgereikt. Meer weten over de Felicitatiedienst? Kijk op www.wonenplus-velsen.nl/felicitatiedienst voor informatie. Mensen die belangstelling hebben om dit vrijwilligerswerk zelf ook te gaan doen, kunnen zich direct via deze website aanmelden.
Fotobijschrift:
JanPiet de Wit nam afscheid als vrijwilliger van de Felicitatiedienst. Foto: Bos Media Services