IJmuiden – Ruim veertig jaar ondernemerschap en 25 jaar in het nieuwbouwpand op de Halkade. Voor Nico Waasdorp (61), Fish & Seafood Waasdorp, reden om dat te vieren en ook voor het nemen van een beslissing voor de toekomst. ,,Ik heb het toevallig uitgerekend, wist het zelf ook niet meer. Maar de jaren zijn voorbij gevlógen.’’
Door Ingeborg Baumann
Samen zitten Nico, alias de ‘Viscalist’ en zijn zoon Niek (33) ‘aan een bakkie’ in Cafetaria de Puntzak, waarvan Nico ook eigenaar is. Het is er namelijk warmer dan in de viswinkel want het is nog redelijk vroeg in de ochtend. Het wordt een gezellig en persoonlijk gesprek met vader en zoon, doorspekt met mooie verhalen en de nodige humor. Over vis natuurlijk, over ondernemen, het gezin, over vroeger, het heden en de toekomst.
Pandjes verzameld
Nico is het meest aan het woord, zo kennen we hem allemaal ook. Niek is wat meer bescheiden maar doet regelmatig precies de goede duit in het goede zakje. Zo’n type is hij dus. Maar je ziet en hoort duidelijk dat het vader en zoon zijn en dat ze een stevige en goede band hebben, zowel zakelijk als privé. Nico: ,, Toentertijd hebben we met vader Jaap pandjes ‘verzameld’ op de Halkade en die gingen tegen de vlakte voor de nieuwbouw. Samen met mijn moeder Leny en haar kleinzoon Niek is er een eerste en een gedenksteen ingemetseld, bijzonder toch? Nu 25 jaar geleden, ik was op mijn 19de al ondernemer.’’
Familiebedrijf
Waasdorp is een familiebedrijf, Nico is de tweede van drie broers. Nico, Jaap en Richard. ,,Ik was de knapste baby, dat snap je. We moesten alle drie de vis in. Dat ging vanzelf in die tijd. Je helpt je vader en moeder, ziet ze keihard werken. Als je een dag vrij had voelde je je schuldig, raar he? Ik heb helemaal nooit spijt gehad, als ik niet in de vis had gezeten had ik mijn vrouw ook niet ontmoet. Ik reisde de wereld af maar Sandra woonde achter me in de straat, zij bleek de ideale vrouw. We hebben vier kinderen en ik kan je zeggen: ‘als het thuis niet draait dan draait de zaak ook niet’.’’
Derde generatie
Niek is dus de derde generatie Waasdorp ‘in de vis’ en gaat heel langzaam maar zeker steeds meer taken van zijn vader overnemen. Niek: ,,Ik heb wel even getwijfeld, mijn vader heeft me nooit verplicht tot deze keuze, hij hield het altijd open. Maar er is overal wat, het zou eeuwig zonde zijn van de zaak en je weet wat je hebt.’’ Nico: ,,Het is tegenwoordig bijna niet te doen om zelf wat op te starten en Niek is ook gewend om keihard mee te werken, ondernemen is nu eenmaal topsport. Ik blijf natuurlijk bijspringen maar iets meer op de achtergrond. Zet dat er maar in want dat heb ik afgesproken met mijn vrouw en dat vindt ze vast fijn om te lezen. We gaan genieten van onze kleinzoon Olivier, donderdag is opa en oma dag, geweldig. Alles begint weer opnieuw. En we doen het samen ook met onze medewerkers, het hele team, ik ben zo blij met ze! Alleen kun je het niet. Ook zij moeten hard werken maar zeggen: ,,Zo slecht hebben we het niet.’’ Ze krijgen veel zelfstandigheid en het mooie is: soms zoekt er iemand wel eens wat anders maar ze komen altijd terug.’’
Velsenaar
Je zou het niet zeggen maar de ‘Waasdorpjes’ zijn geboren Haarlemmers. Maar Nico en Sandra zijn nu ruim 25 jaar echte Velsenaren, wonend in Santpoort-Zuid. Niek woont in het oude bedrijfspand van Opa Jaap in Haarlem maar hij eet wel ‘thuis’, waar twee keer per week vis wordt gegeten en je binnen kunt vallen als het werk gedaan is want dat wisselt nog wel eens. Nico: ,,Ik heb meer uren in IJmuiden dan thuis in Santpoort liggen. Ik hou van IJmuiden en ik hou van de mensen.’’ Niek: ,,Ik vind het wereldje hier om ons heen gezellig. De mensen zijn recht voor z’n raap, no nonsens.’’ Wat Nico zo mooi vindt aan zijn vak? ,,Alles, de mensen, de vis, de omgeving. Alles. Geen dag is hetzelfde, veel variatie in werkzaamheden. Alleen administratie vind ik een straf, een dag op kantoor en ik ben niet te genieten. Na een paar uur voel ik punaises in mijn reet. Maar als ondernemer moet je alles kunnen.’’
Jubilea
Samen met de vaste leveranciers, Waasdorp is daar heel trouw in, zijn er heel leuke acties om de twee mijlpalen te vieren met z’n allen. ,,Als dank voor onze klanten en alle visliefhebbers.’’ Highlights: een leuke wijnactie en verschillende andere couponacties met de leveranciers. In de week van 18 november zullen de contouren van het pand aan de Halkade verlicht worden met bewegende blauwe golfjes. 16 november wordt voor de deur een reusachtige pan paella bereid. En in het weekend van 23/24 november staan ze te vlammen met Vlamzalm! Zie de grote advertentie elders in deze krant. Nico sluit het gesprek af: ,,We gaan er met volle energie tegenaan en de derde generatie staat te trappelen. We zijn een team als gezin, de drie dochters hebben topbanen maar zo met de kerst komen ze ook helpen als het nodig is.’’
Foto: Niek is dus de derde generatie Waasdorp ‘in de vis’ en gaat heel langzaam maar zeker steeds meer taken van zijn vader overnemen. Foto: Ingeborg Baumann