Nicolette is de moeder van de 21-jarige Velserbroekse Daniëlle die op 26 juli overleed aan de gevolgen van ecstasy, de zogenaamde partydrug.
Het immense verdriet om het verlies van haar dochter heeft Nicolette aangezet om andere mensen bewust te maken van de waanzin van ecstasy en andere drugs. Op haar Facebook-pagina en www.teamdanielle.nl vertelt zij niet alleen hoe zij omgaat met de dood van haar dochter, maar ook hoe zij samen met anderen geld bijeen brengt voor Team Daniëlle.
,,Ik was me niet bewust van ecstasy, tot Daniëlle stierf’’, aldus Nicolette. Inmiddels kan men haar als expert beschouwen. Zij las niet alleen officiële rapporten maar sprak met jongeren, ouders en gebruikers. ,,Ik weet nu hoe je kunt herkennen of iemand ecstasy gebruikt. Vergrote pupillen, grote dorst en trek in zoetigheid. De meeste mensen weten niets van ecstasy’’, betoogt zij.
,,Het wordt als iets onschuldigs beschouwd, maar deze pil veroorzaakte de dood van mijn dochter. Het kan 100 keer goed gaan met ecstasy, maar krijg je de verkeerde pil, of je lichaam reageert anders, dan ga je dood. Net als bij Russisch roulette. In het ziekenhuis hebben ze gevochten voor het leven van mijn dochter, maar er was niets wat ze konden doen om de werking van deze ecstasy-pil tegen te houden. Dat is wat zo’n pil kan doen.’’
Nicolette onderzocht wat er in zo’n pil zit. Het hoofdbestanddeel is MDMA, het middel dat je laat hallucineren en het prettige gevoel geeft waardoor je uren door kunt gaan op een feest. Een ander vast bestanddeel van ecstasy is zoutzuur. Eén pil veroorzaakt zoveel schade aan het lichaam dat alle organen twee maanden nodig hebben om te herstellen. Ecstasy is niet lichamelijk verslavend, maar het vermoeden bestaat dat het wel degelijk verslavend is door het ‘fijne’ gevoel. En na gebruik kun je in een dip raken, waardoor je enkele dagen minder goed functioneert. Dus naar school gaan of werken is dan lastig.
,,Ik heb een jongen gesproken die zes pillen op een avond nam. ‘Ik ga kapot’, zei hij tegen mij. Maar ermee stoppen wilde hij niet. Ik heb ouders gesproken die zeiden dat ze op feesten samen met hun kinderen gebruiken. Dan is het veilig, denken ze. Of ze vertrouwen op een ecstasy-test, die hooguit drie ingrediënten test, dus in feite niets zegt. Je moet niet vergeten dat de pillen worden gemaakt door criminelen. Elke producent gooit erin wat hij wil. Het bestanddeel MDMA is in de laatste jaren enorm toegenomen, om het effect te verhogen. En waarom mensen die pillen slikken? Om het meedoen, de groepsdruk is groot. Zo’n pilletje kost een paar euro, dus wat houd je tegen? En alles lijkt zo mooi en je kunt het feesten uren volhouden. Maar wat al die gebruikers niet moeten vergeten is dat het maar een illusie is. Dat is niet het echte leven. Het lijkt of je alles kunt, maar dat is niet de realiteit, het is een chemisch stofje.’’
Nicolette ontving duizenden blijken van medeleven na het verlies van haar dochter. Mensen stuurden bloemen, kaarten, lieve berichtjes. Meteen na het overlijden van haar dochter begon Nicolette te posten op Facebook en te bloggen op de website.
,,Als ik onrustig ben ga ik schrijven’’, stelt ze. Inmiddels heeft zij meer dan 3.400 volgers op haar Facebook-pagina van Team Daniëlle. Met een stel vrienden en vriendinnen heeft zij Team Daniëlle opgericht. Zij doen mee aan (sport)evenementen en organiseren allerlei activiteiten om geld bijeen te brengen om voorlichting te geven over het gebruik van drugs.
Nicolette wil het groter trekken dan alleen ecstasy. Momenteel is zij druk bezig met het voorbereiden van presentaties voor verschillende doelgroepen. Zelf heeft zij contact gezocht met een bekende dj die ook anti-drugs is. ,,Door hem kan ik veel meer mensen bereiken.’’ En landelijk is er nu ook belangstelling voor haar streven om zoveel mogelijk mensen te bereiken en te kunnen waarschuwen. Een van haar slogans om mensen tijdens een dansfeest te attenderen op het gevaar van ecstasy: ‘Dans je vanavond de sterren van de hemel of bén je vanavond een ster aan de hemel?’