IJmuiden – Vijf jaar Grand Café Staal. Vijf jaar lekker lunchen, goed dineren, gezellig een ‘bakkie’ met huisgemaakte appeltaart doen, de nieuwste cocktails proeven en bij goed weer heerlijk ‘buurten’ op het terras. En dan hebben we het nog niet eens over de evenementen als Staal’s Foodfest of het Oktoberfest die bijna niet meer zijn weg te denken van de toch al uitgebreide evenementenkalender hier in Velsen.
We blikken even terug met Dianne Weber en haar man Cor Varkevisser. Want het wás nogal wat, zeker in het begin. En we kijken ook een beetje vooruit, want dat zit in deze creatieve en uiterst sociale ondernemers. ,,We zijn heel gelukkig met wat we nu hebben maar helemaal stilstaan zullen we nooit doen.’’
Door Ingeborg Baumann
Cor zegt eerlijk: ,,Ik kom uit de voetballerij (keeper en trainer bij Telstar) en het was nooit mijn droom om mede-eigenaar van een horecazaak te zijn. Dianne praatte er wel altijd over, zijn werkte heel veel uren, we werden wat ouder en vroegen ons soms af: ‘wat zouden we dan willen doen en waar?’ Maar alles zonder echt concreet te worden. Op een dag liepen we op de Lange Nieuwstraat, zagen het pandje waar nu bakkerij Goemans in zit met een bordje ‘te huur’. In eerste instantie dachten we aan een lunchroom ofzo. Maar goed, we hoorden verder niets. Op de feestweek IJmuiden kwamen we iemand tegen van de gemeente en we vroegen ‘hoe werkt dat dan, een horecapand huren?’ We kregen de tip dat dit pand vrijkwam en zo is het balletje gaan rollen. Hoewel we wel een beetje schrokken, het was een groot pand, misschien wel te groot. En er moest heel veel gebeuren. Dianne heeft zelf het bedrijfsplan geschreven en we hebben tekeningen gemaakt. Ook tips gekregen van mensen. Zo wilden we eerst de bar op een andere plek maar dan zou je bij binnenkomst tegen ruggen aankijken, dat is niet goed.’’
Horecamens
Dianne, als altijd druk her en der doende, komt aanschuiven. ,,Cor zei: ‘Dan ga ik wel achter de bar staan’, maar het bleek dat hij dat compleet onderschat had. Ik heb over het algemeen een vaste visie, echt vanuit mijn horecakant. Cor ziet het meer vanuit de gastenkant ook. Zo kan ik een grote ‘zeikerd’ zijn als een oortje van een kopje niet goed staat of een etiket van een fles niet naar de gast is gericht. Cor zegt dan: ‘Daar letten de mensen niet op, het gaat om de gezelligheid, de service, het eten en de sfeer.’ We hebben allebei een duidelijke rol, Cor meer op de achtergrond, en die is een kei in dingen organiseren en de juiste mensen inschakelen.’’
We stonden voortdurend áán
Het begin was niet makkelijk, dat weten we allemaal nog. Het waren niet alleen de lockdowns, de hele horeca was gebonden aan regels en voorschriften en lag nagenoeg op z’n gat. Ze hebben het gered door heel creatief te zijn, anders dan anderen. Ze verzonnen de tapas boxen en later de nog steeds op de kaart staande Staalplaat met kleine gerechtjes en reden af en aan om mensen toch een beleving te geven anders dan ‘eten voor thuis bestellen.’ Dianne: ,,Het was een goede tijd voor creatieve processen, dat wel. We stonden voortdurend áán en hebben in die tijd een enorme naamsbekendheid gekregen.’’ Maar ze hebben wel wakker gelegen, Dianne zelfs nog ná corona. ,,Hoe gaan we dit rooien?’’
Staal staat nu
Dianne: ,,Staal staat nu, het concept klopt. Soms moeten we weer even finetunen maar dat is het leuke aan ondernemen. We zijn de evenementen gaan uitrollen want merkten dat IJmuiden dat een beetje miste. Waar ik mega trots op ben ik dat we elke markt bedienen. Oma viert hier haar negentigste verjaardag en meiden houden hier hun sweet sixteen. Dat bedoel ik; we bieden net wat meer, we zijn een Grand Café ‘plus’, en dat was wat ik voor ogen had. We hadden ook een grote gunfactor, daar ben ik dankbaar voor. Cor door zijn Telstar carrière en ik misschien wel door mijn ervaring. Maar er waren ook mensen die zeiden: ‘Waar beginnen jullie aan? Die verklaarden ons voor gek. Maar we zijn het gewoon maar gaan doen. En meteen maar goed, niet halfbakken. Dat kunnen we allebei niet.’’
Gelukkig zo het nu is
Zijn ze gelukkig of willen ze meer? ,,Nee, we zijn gelukkig zo het nu is. We hebben 35 man in dienst en dat iedereen blij is vinden we het allerbelangrijkste. Het team staat aan de voorzijde en wij daarachter. Als een gast tegen me zegt: ‘Vertel je baas maar dat we heerlijk hebben genoten’ dan is dat precies zo ik het wil. Het team zorgt dat alles draait en loopt, zij zijn onze steunpilaren.’’ In verband met het vijfjarig bestaan zijn er allerlei extra feestelijkheden, waaronder live muziek. www.grandcafestaal.nl/.
Foto: ,,We zijn heel gelukkig met wat we nu hebben maar helemaal stilstaan zullen we nooit doen.’’ Foto: Ingeborg Baumann