Hoeve Middenduin
Aan de kruising van de Middenduinerweg, Velserenderlaan en Duin en Kruidbergerweg ligt deels verscholen het voormalige boerderijcomplex ‘Middenduin’, bestaande uit vier woonhuizen, een stal, twee houten kapbergen (opslagplaats voor hooi) en twee houten schuren.
Hoeve Middenduin is een van oorsprong zestiende-eeuwse hofstede, die vermoedelijk tot in de achttiende eeuw tevens als blekerij gefunctioneerd heeft. Oorspronkelijk stond de hofstede aan de overkant van de weg in de Schipbroeken. Kaartgegevens en gevonden fundamenten wijzen daar op. De bebouwing is dus in de zeventiende de eeuw verplaatst naar de andere kant van de Middenduinerweg, de plek zoals wij die nu kennen.
Het oudste en meest in het oog springende huis is een uit 1683 daterend woonhuis met een opkamer onder een zadeldak. De gevels zijn opgetrokken van rode baksteen met vlechtingen in de top. In de voorgevel bevindt zich een klein dichtgemetseld rondlicht en een toppilaster. De vensters en deuren zijn in later tijd gedeeltelijk verplaatst en gewijzigd. Het aan de rechterkant aangebouwde en later wit gesausde kleine herenhuis werd eind zeventiende eeuw opgetrokken. De hofstede heeft vroeger de naam ‘Casteleijnhofstede’ gedragen, wat een relatie met kasteel Brederode doet vermoeden. Een kastelein was vroeger een kasteelvoogd die voor zijn heer het kasteel beheerde. De kastelein van het kasteel Brederode zal waarschijnlijk ooit op deze hofstede hebben gewoond. Door de eeuwen heen is de boerderij verbouwd, uitgebreid en gerestaureerd. Begin achttiende eeuw verandert de naam van de hofstede in ‘Middelduin’ om rond 1800 te eindigen als ‘Middenduin’. Momenteel heeft hoeve Middenduin de monumentenstatus.
Stichting Santpoort
Tekst: Jos Diekstra
Foto: Tialda Willems