IJmuiden – De gemeenteraad heeft een aantal jaar geleden al besloten om buurthuis De Dwarsligger te transformeren naar een Huis van de Wijk. Dit omdat de gemeente Velsen werkt aan een samenleving waarin iedereen mee kan doen. Een Huis van de Wijk is een plek om elkaar te ontmoeten, waar iedereen zich thuis voelt, waar ervaringen en problemen met elkaar gedeeld worden in een gezellige en gastvrije omgeving. Waar je hulp en ondersteuning kunt krijgen en waar activiteiten plaatsvinden als taaleducatie, spreekuren maar ook gewoon gezellige dingen die nu eenmaal leuker zijn ‘met z’n allen’.
Door Ingeborg Baumann
De Dwarsligger is alleen een oud gebouw en niet geschikt als Huis van de Wijk. Er zijn verschillende toekomstscenario’s als renovatie, sloop of nieuwbouw. Maar dan moet de gemeente, die samenwerkt met Welzijn Velsen en mensen en organisaties van Zee- en Duinwijk, wél weten waar de behoeften liggen van de wijkbewoners. De bewoners van Zee- en Duinwijk hebben dus de mogelijkheid om mee te denken en mee te praten, zodat de raad straks een goed besluit kan nemen. De bewoners zijn heel belangrijk, eigenlijk het allerbelangrijkst, als het gaat om de toekomst van De Dwarsligger.
Online vragenlijst en bijeenkomsten
Ten eerste zou het heel fijn als zo veel mogelijk mensen de online vragenlijst zouden invullen. Daarin staan vragen als; deel je persoonlijke ervaringen met de Dwarsligger, hoe sterk voel je je verbonden met je wijk/buurt, welke activiteiten zou je graag willen doen en wat voor spreekuren wil je daar hebben? Zelfs de vraag wat je zou willen doen als je de wethouder was. Een mooie kans om anders dan op sociale media je wensen te ventileren. En ook belangrijk: op 30 november aanstaande is er een bijeenkomst om met elkaar te praten over de toekomst van De Dwarsligger.
Waarom is het belangrijk je stem te laten horen?
Die vraag legden we voor aan Jiska Bot, die meedoet in de ontwerpgroep vanuit het Platform Toegankelijkheid en Thea Kistemaker, inwoner Zee- en Duinwijk, zij maakt zich via het Huurdersplatform Velsen onder andere hard voor participatie nieuwbouw en renovatie. Het werd een fijn en eerlijk gesprek met een positieve inslag met twee zeer betrokken dames, inderdaad in een verouderd, beetje kil, kruip-door-sluip-door gebouw. Jiska begint: ,,In opdracht van de raad mogen de inwoners invullen wat ze willen met het gebouw, het moet een multifunctionele voorziening worden voor iedereen in de wijk. Een gebouw dat door allerlei mensen bezocht gaat worden die nu niet komen. Al is het voor een kop koffie. Er is ook nergens horeca in Zee- en Duinwijk waar je terecht kunt voor een bakkie, wat lekkers en een praatje.
Thea vult aan: ,,Je kunt er veel meer uithalen dan nu maar dan moet wel duidelijk zijn waar de behoeftes liggen. In ieder geval zou het heerlijk zijn als de ouderwetse gezelligheid terug zou komen, dat het -weer- een ontmoetingsplek zou worden voor iedereen. Maar dat moet dan wel vanuit de behoeften van de bewoners, misschien denken zij aan heel andere dingen. Ik weet bijna zeker dat dat ook een verlichting gaat geven in de, laten we man en paard noemen, problemen die er zijn in deze wijk. Er zijn zaken die je vóór kunt zijn als je tijdig met elkaar in gesprek gaat. Niets ingewikkelds, gewoon de verbinding zoeken. Wat mis je, wat kunnen we doen om te helpen, waar heb je behoefte aan? Ideaal zou zijn als De Dwarsligger gedragen wordt door de betrokkenheid van de wijk. Ik noem maar wat: je hebt problemen met een ‘dwarsliggend’ kind, je bent bang dat je puber gaat ontsporen. Wat zou het fijn zijn als je met iemand kunt praten die zegt: ik kén jouw kind, die van mij heeft/had dezelfde problemen.’’
Verbinding
Het is een lang gesprek dat we hebben. Het is een mooi gesprek. De insteek is duidelijk en belangrijk. Thea: ,,Het gaat om sociale cohesie, het delen van zaken, het omkijken naar elkaar, tegengaan van eenzaamheid, je gehoord voelen. Maar dan moet je inderdaad wel wat zéggen, alleen klagen helpt niet. Draai het eens om. Zeg wat je wél wil in plaats van te benadrukken wat je niet wil. Als je niet meedenkt dan loop je de kans dat er geen buurthuis meer overblijft.’’
Vrijwilligers
De dames benadrukken ook dat het heel leuk is om vrijwilliger te worden. ,,Het is toch fijn om je talenten te gebruiken? En dat kan heel simpel zijn. Misschien is er wel een leuke barman aan je verloren, heb je een passie voor taal, weet je de weg in sociale voorzieningen. Ik noem maar wat.’’ Beiden zeggen bijna in koor: We zijn met z’n allen Zee- en Duinwijk. Wat je culturele achtergrond ook is. Laten we een eenheid vormen, de verbinding zoeken in plaats van de tegenstellingen.’’ Dus vul in die online vragenlijst die je vindt op: samenspelvelsen.nl, project Vernieuwing Dwarsligger. En ook heel belangrijk: laat je stem horen en ontmoet elkaar 30 november. Locatie Dwarsligger. Aanvang bijeenkomst 12.00 uur met een gezamenlijke lunch. Om 13.00 uur wordt begonnen en de duur hangt af van de input van de bewoners.
Op de foto:
Thea Kistemaken (links) en Jiska Bot: ,,Denk mee in oplossingen in plaats van alleen het aankaarten va de problemen.’’ (Foto: Ingeborg Baumann)