Velserbroek – Goed nieuws voor ouders en jonge kinderen in Nederland: de Tweede Kamer heeft gisteren de motie van Judith Tielen (VVD) aangenomen die oproept om te onderzoeken of landelijke opsporing van coeliakie, ook bekend als glutenintolerantie, mogelijk is op consultatiebureaus. Dit besluit volgt op het succesvolle Glutenscreen-onderzoek, dat sinds 2019 in Kennemerland door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Jeugdgezondheidszorg Kennemerland is uitgevoerd. Het onderzoek toont aan dat het op jonge leeftijd testen op coeliakie bij klachten zorgt voor een veel snellere diagnose en voorkomt dat kinderen jarenlang hiermee rondlopen.
In de regio zuid -en midden Kennemerland worden peuters met specifieke klachten al sinds het Glutenscreen-onderzoek getest op coeliakie. Door een snelle vingerpriktest kunnen ouders en kinderen in slechts tien minuten weten of er een risico op coeliakie bestaat. Het resultaat? De ziekte werd daar zeven keer vaker opgespoord dan in de rest van Nederland. Ouders en kinderen zijn bovendien erg positief over de vroege diagnose en daardoor tijdige behandeling met een glutenvrij dieet.
‘Coeliakie wordt vaak pas na jaren ontdekt’
Jeugdarts Lucy Smit legt uit waarom deze vroege opsporing zo belangrijk is: ,,Coeliakie wordt ook wel ‘de kameleon onder de ziektes’ genoemd. Het kan zorgen voor uiteenlopende klachten zoals buikpijn, groeiproblemen of vermoeidheid. Vaak krijgen mensen pas na jaren de diagnose.” In Nederland heeft 1-3 op de 100 kinderen coeliakie, maar slechts 15% weet dit van zichzelf. De Tweede Kamer wil daarom dat gekeken wordt of deze manier van testen op een kosteneffectieve manier landelijk kan worden ingevoerd in de jeugdgezondheidszorg. Het LUMC en de Nederlandse Coeliakie Vereniging hopen dat deze vroege detectie op de lange termijn zorgt voor minder klachten, betere groei en welzijn voor de kinderen en daarmee een aanzienlijke besparing op de zorgkosten.
Voor meer informatie over het Glutenscreen-onderzoek en de landelijke ontwikkelingen kunt u contact opnemen met Lucy Smit, Jeugdarts Jeugdgezondheidszorg Kennemerland, via tel. 0621854335 of L.smit@jgzkennemerland.nl.
Foto: Lucy Smit, jeugdarts JGZ Kennemerland. Foto: aangeleverd