Regenboogontbijt: goed op weg naar een inclusieve samenleving

Foto boven:
Het aansnijden van de taart door wethouder Gideon Nijemanting. (Foto: Bos Media Services)

Velsen – Overal in het land vonden vrijdag activiteiten plaats in het kader van Coming Out-dag. In de burgerzaal van de gemeente Velsen kwamen enkele tientallen belangstellenden bijeen voor het Regenboogontbijt. Ze luisterden naar de woorden van wethouder Gideon Nijemanting, die opriep tot acceptatie en respect, ongeacht iemands seksuele of genderidentiteit. ,,Leven en laten leven, dan zijn we goed op weg naar een inclusieve samenleving’’, aldus de wethouder.

Door Raimond Bos

Coming Out-day is van oorsprong een Amerikaans initiatief, maar werd vijftien jaar geleden ook in ons land geïntroduceerd. De dag is bedoeld om de sociale acceptatie te bevorderen van iedereen die behoort tot de zogenoemde LHBTIQ+-gemeenschap. De letters in deze afkorting staan respectievelijk voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse en queer. De plus aan het eind geeft aan dat de term ook refereert aan mensen die zichzelf anders noemen dan waar deze letters voor staan, zoals aseksueel of panseksueel. Kijk op www.iedereenisanders.nl voor een uitgebreide toelichting op deze termen.

Regenboogbrigade

Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat ongeveer 18 procent van de Nederlanders van 15 jaar en ouder zich rekent tot de LHBTIQ+-gemeenschap. Dat is dus bijna één op de vijf inwoners. De cijfers zijn echter een schatting, gebaseerd op data van de Veiligheidsmonitor 2023. Aan dat onderzoek van CBS namen 182.000 mensen deel. Nijemanting: ,,Hoe vaker je iets ziet, hoe normaler het wordt. Maar zichtbaarheid brengt ook kwetsbaarheid met zich mee.’’ In Velsen is de Regenboogbrigade actief, een samenwerkingsverband van diverse organisaties die zich inzet voor de belangen van LHBTIQ+-inwoners. Het streven is simpel: iedereen moet zich veilig kunnen voelen in de gemeente Velsen. De leden van de Regenboogbrigade die vrijdag aanwezig waren, werden door de wethouder in het zonnetje gezet.

De aanwezige leden van de Regenboogbrigade Velsen werden in het zonnetje gezet. Van links naar rechts: Frederique Janss (Discriminatie.nl), Jacob Bron (Stadsschouwburg Velsen) en Marc Hillebrink (COC Kennemerland) en Gideon Nijemanting (wethouder welzijn). (Foto: Bos Media Services)

Innerlijke strijd

Daarna was het de beurt aan Sam Hakeddin om eigen ervaringen als queerpersoon met de aanwezigen te delen. ,,Ik was 31 en had nog steeds niet als mezelf geleefd’’, vertelde Sam. Woorden die binnenkomen en die je raken. Afkomstig uit de moslimcultuur, besloot Sam op enig moment om afstand te nemen van dat geloof. ,,Op mijn 20e kwam ik bij de Jehova’s Getuigen terecht. Daartoe behoorde ik tot tweeënhalf jaar geleden. De laatste drie jaar realiseerde ik mij dat ik op vrouwen val.’’ Voor Sam volgde om die reden totale uitsluiting bij de geloofsgemeenschap. In de voordracht voor de aanwezigen vertelt Sam welke innerlijke strijd dit opleverde, tot suïcidale gedachten aan toe: ,,Als mijn geaardheid mij niet in de hemel brengt, dan ben ik liever dicht bij de aarde, dicht bij mijn geaardheid.’’

Sam Sam Hakeddin: ,,Liefde is voor iedereen, of je nou queer bent, hetero of cis.’’ (Foto: Bos Media Services)

Quiz

Na de indrukwekkende woorden van Sam kregen de deelnemers aan het Regenboogontbijt een quiz met vragen over LHBTIQ+-gerelateerde onderwerpen. Het merendeel van de aanwezigen bleek goed op de hoogte te zijn. Zo wisten de meesten goed te duiden wat er de reden voor is dat de kleur roze met homoseksualiteit geassocieerd wordt, wat het begrip non-binair inhoudt en in welk jaar voor het eerst een huwelijk werd gesloten tussen twee mensen van gelijk geslacht. Na afloop van de quiz kon nog worden nagepraat onder het genot van een stuk taart. Wie dat wilde, kon aansluitend naar Bibliotheek Velsen wandelen om een presentatie bij te wonen over de resultaten van het eerder uitgevoerde Pink Panel-onderzoek.