Velsen – Afgelopen maandag gaf wethouder Jeroen Verwoort, met in zijn portefeuille onder andere Financiën, een toelichting voor de pers op de lijvige ‘boekwerken’ van de Begroting 2025-2028 en de Najaarsnota 2024. En het was al eerder bekend maar werd nog eens benadrukt: 2026 zal worden gekenmerkt als een ravijnjaar.
Door Ingeborg Baumann
Belangrijkste reden is dat er geen zicht is op het terugdraaien van de korting op het gemeentefonds. Dat betekent voor de algemene uitkering die de gemeente Velsen van het Rijk ontvangt een structurele daling van 8.5 miljoen euro. Met een ‘open einde’, want waarschijnlijk zal een en ander definitief zijn. Een zeer zorgwekkend beeld komt tevoorschijn, doordat er gekort wordt op het gemeentefonds ontstaat er een enorm financieel gat. Dit gat wordt enigszins gedempt door de opschalingskorting. De opschalingskorting werd in 2015 bedacht om gemeenten te stimuleren om te gaan fuseren. Daardoor moesten gemeenten groter en daarmee zuiniger worden. De overheid gaf daarom ook minder geld aan gemeenten en provincies. De oploop van de opschalingskorting wordt structureel geschrapt. Dat heeft vooral invloed op de zorgkosten (WMO) maar het blijft heel erg lastig omdat er geen reële inflatiecorrectie wordt toegepast. Plus dat niet duidelijk is hoe en hoeveel die compensatie voor het WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) dan precies wordt.
Jeugdhulp
Een en ander is vooral dramatisch te noemen voor de Jeugdhulp. De oplopende kosten voor Jeugdhulp zijn van grote invloed op de begroting door de toenemende vraag naar -complexe- zorg. Aan preventie, als bijvoorbeeld de Zomerschool en het Velsen Zomerpret- programma, kunnen geen cijfers worden gehangen. Plus dat er in Velsen vier ‘excessieve casussen’ zijn. Dat lijkt niet veel maar de zorg die in deze gevallen wordt geboden slokt een zeer groot budget op. In principe gaat de helft van de begroting naar WMO, met name dus de Jeugdhulp. In tien jaar tijd zijn de gevallen van kinderen die in de Jeugdhulp terechtkomen gegroeid van 1 op de 22 kinderen naar 1 op de 7 en de wachtlijsten lopen op. Verwoort: ,,Het is heel ingewikkeld. Dat geld kan dus niet gaan naar wegen, sportcomplexen, sociaal-maatschappelijke voorzieningen, cultuur en handhaving bijvoorbeeld. Uitganspunt is nog steeds dat de kosten voor Jeugdhulp beperkt moeten worden. Maar hoe?’’
2025
In 2025 hoeft nog niet bezuinigd te worden. Er zijn wat financiële meevallers en de algemene reserves kunnen nog wat afdekken. Maar regeren is vooruitzien. ,,We teren in op eigen geld. We moeten dus ingrijpen wat betreft de uitgaven. Maar het is zo, dat is een landelijk beeld, dat er maar 20 procent van de uitgaven beïnvloedbaar is. En daar kunnen we die 8 miljoen niet mee opvangen.’’ (Foto: archief Jutter | Hofgeest)