Maak een tour langs de staalfabriek op Burendag

Velsen – Omwonenden en andere geïnteresseerden van Tata Steel kunnen ook deze Burendag weer langskomen op het terrein van de staalfabriek. Op zaterdag 28 september van 10.00 tot 14.30 uur starten rondleidingen vanaf het congrescentrum van Tata Steel Nederland. Deelnemers dienen zich hiervoor van te voren in te schrijven. Naast een tour over het terrein, kunnen geïnteresseerden ook terecht in het Hoogovenmuseum.

Tijdens de tour wordt niet alleen verteld hoe het terrein er nu uitziet, maar ook hoe het zich de komende jaren ontwikkelt. Tata Steel is bezig met het Groen Staal Plan. Om de CO2-uitstoot in stappen terug te brengen naar nul, worden de Hoogovens vervangen door zogenaamde DRI-installatie en een elektrische vlamboogoven. Waar deze op het terrein terecht komen, wordt tijdens de rondleiding vertelt door één van de professionele rondleiders van Tata Steel. Om 14.00 uur gaat een speciale tour van start. Deze tour leidt langs het windscherm en de in aanbouw zijnde Denox-installatie, twee grote projecten die nu in uitvoering zijn. Deze projecten worden gerealiseerd om de impact van het bedrijf op de omgeving te verlagen.

Geschiedenis

Bezoekers kunnen zich tijdens Burendag ook verdiepen in de geschiedenis van het terrein en de fabrieken. Het Hoogovenmuseum, waar de geschiedenis van het bedrijf uit de doeken wordt gedaan, is gedurende Burendag kosteloos toegankelijk. In en rond het museum worden verschillende activiteiten voor kinderen georganiseerd en is de groen staal experience te bewonderen. In een zeecontainer worden in deze experience de verduurzamingsplannen van het bedrijf toegelicht.

Inschrijven

Om iedereen op tijd rond te leiden en vanwege veiligheidsvoorschriften dienen de deelnemers aan de tour zich van te voren via www.tatasteelevents.com/nl/burendag2024 in te schrijven. Een rondleiding duurt in totaal anderhalf uur. Onderdeel is een busrit over het terrein. Van te voren én na afloop kunnen deelnemers aan de rondleiding terecht in het museum en het conferentiecentrum van Tata Steel Nederland. Hier worden koffie en thee voor bezoekers geserveerd. Deelnemers aan de tour dienen ten minste 6 jaar oud te zijn.

Op de foto:
Deelnemers aan de rondleiding maken een busrit over het terrein van Tata Steel. (Foto: Fix Media)