Expositie schilderijen van Willem de Wijn in ’t Mosterdzaadje

Santpoort – Deze maand zijn in ’t Mosterdzaadje aan de Kerkweg 29 schilderijen van Willem Abraham de Wijn (1902 – 1983) te zien. Het zijn landschappen, stillevens, etsen en aquarellen. In oktober zal zijn industriële werk in ’t Mosterdzaadje te zien zijn.

Scheepsbouwkundig ingenieur Willem de Wijn moet rond 1930 als gevolg van de crisis in de scheepsbouw een ander weg inslaan en besluit zijn liefde en belangstelling voor de kunst tot zijn vak te maken. Hij volgt opleidingen in Parijs, en in Haarlem wordt hij leerling van Henri Boot. Van Dirk Harting leert hij etsen. Rond 1950 verhuist hij naar Amsterdam.

Willem de Wijn is een traditioneel figuratief schilder, voor wie vakbekwaamheid een eerste vereiste is. Het steeds verder ontwikkelen van zijn techniek heeft hem zijn leven lang bezig gehouden. Behalve vakbekwaam is hij veelzijdig en beheerst alle technieken: olie, aquarel, pen/potlood/krijt, ets. Zijn oeuvre kenmerkt zich door een veelheid aan onderwerpen; landschappen, stillevens, portretten, scheepvaart en industrie.

Zijn werk is aangekocht door particulieren, het gemeentearchief Amsterdam, het Scheepvaartmuseum in Amsterdam en het Maritiem Museum in Rotterdam. Kijk op www.wadewijn.nl voor nadere informatie. Daar staat ook de mogelijkheid voor bruikleen.

Op de foto:
Machinefabriek Spaans. (Schilderij: W.A. de Wijn)