‘De Dakotaramp door de ogen van de redders’ in de KNRM-podcastserie

IJmuiden – In de podcastserie ‘Redders op Zee’ van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is het indrukwekkende verhaal van de Dakotaramp online gezet.

25 september 1996. Op die dag eindigt een personeelsuitje in een onvoorstelbare ramp. 32 mensen vliegen in een oude Dakota van Texel naar Schiphol. Wanneer de linkermotor uitvalt, moet het vliegtuig een noodlanding maken waarbij het op de zandplaat Lutjeswaard in de Waddenzee stort. Niemand van de 32 inzittenden overleeft de crash. In deze aflevering hoor je het aangrijpende verhaal van Sidny van Zon, schipper bij KNRM Texel De Koog en Oudeschild, die als een van de eersten ter plaatse was, en Jelle de Jong, vrijwillige redder bij KNRM Harlingen. Beiden vertellen hoe ze, in plaats van mensen te redden, niets anders kunnen doen dan de slachtoffers bergen.

In de podcast wordt de omvang van de ramp en de impact hiervan op de redders duidelijk. Bijna 30 jaar later staat het verhaal nog op het netvlies van de bemanningsleden gebrand. De podcast is te beluisteren via Spotify. (Foto: KNRM)