Typisch IJmuiden: het kleine IJmuiderstrand

In deze rubriek staan we stil bij een typisch IJmuidens onderwerp aan de hand van een foto en naar aanleiding van de actualiteit, een stukje geschiedenis, een bijzondere gebeurtenis, een evenement of gewoon een van de mooie taferelen die IJmuiden biedt. In deze aflevering aandacht voor het kleine IJmuiderstrand.

Door Erik Baalbergen

Drie weken geleden schreef ik in deze rubriek over de vooroordelen over de IJmuiderstranden en de negatieve reacties die Facebookberichten over onze stranden oproepen. Van die negativiteit was vorige week dinsdag in elk geval op het kleine strandje niets te merken.

Gezellig druk

Het was die dag, in de laatste week van de zomerschoolvakantie in regio noord, zomers warm. Velen zochten verkoeling aan de kust. Dat leverde files op wegen richting de “populaire badplaatsen”, maar niet richting IJmuiden. Het was gewoon gezellig druk op onze stranden, en zeker op het kleine strandje zoals we op de foto zien!

Het plaatje doet me sterk denken aan IJmuiderstrandfoto’s van weleer, vooral die van het kleine strandje aan de voet van het Semafoorduin. Ook toen was het hier op zomerse dagen druk, zeg maar gerust: vol.

Ik zeg wel ‘hier’ maar schijn bedriegt. Dat ‘hier’ van toen ligt wel zo’n vijfhonderd meter oostelijke dan het kleine strand van nu. Hoe zit dat? De oudere IJmuidenaren kennen het verhaal wel, maar veel anderen nog niet heb ik gemerkt.

Het kleine strand

Het kleine strand lag tot het einde van de vorige eeuw aan de voet van het toenmalige Semafoorduin of Seinpostduin. Dit duin strekte zich toen uit van het strekdammetje langs het Zuiderbuitenkanaal tot de toegangsweg van de Zuidpier. Het grote strand lag ten zuiden van de Zuidpier. Het bekende Bonanzastraatje was zo’n beetje de hoofdtoegang tot het grote strand.

Door de aanleg van de IJmondhaven in de jaren 1999-2004 werd het Seinpostduin gehalveerd en moest het kleine strand plaats maken voor industrie- en kadeterrein. Nu liggen de Breskensstraat, de Vlissingenstraat en Monnickendamkade aan de voet van het duin en staat het terrein vol met aan offshore en windenergie-op-zee gerelateerde industrie.

Verhuizing

Een deel van het zand dat bij het graven van de IJmondhaven vrijkwam is gebruikt om ten westen van de IJmondhaven, dus honderden meters westelijker dan het verdwenen kleine strand, een nieuw maar kleiner strandje met een kunstmatige duinenrij aan te leggen. De strandhuisjes van de Strandvereniging IJmuider Strand (SVIJS) zijn toen verhuisd naar het nieuwaangelegde strandje, dat tegenwoordig weer het kleine (IJmuider)strand wordt genoemd.

Voor zonaanbidders en strandliefhebbers is het gewoon een mooi en knus strandje, ingeklemd tussen de Zuidpier en het strekdammetje, met strandhuisjes en langsvarende schepen die soms kort de noordelijke horizon vullen.

Op de foto:
Gezellige drukte op het kleine IJmuiderstrand op de zomerse dinsdag vorige week. (Foto: Erik Baalbergen)