Gele lintjes voor bewustwording: suïcide raakt ons allemaal

Regio – Deze week dragen de mensen van de GGD en Veiligheidsregio Kennemerland gele lintjes. Dit doen zij om extra aandacht te vragen voor suïcidepreventie. Ciska Scheidel (directeur Publieke Gezondheid): ,,Vorig jaar droeg ik het lintje ook en kreeg ik er best wat vragen over. Dus ik draag hem zeker dit jaar weer. Want één zelfdoding raakt circa 135 mensen.’’

In Nederland pleegden vorig jaar 1885 mensen zelfmoord. Daarmee raakt suïcide ons potentieel allemaal. Scheidel: ,,Onze hulpverleners komen vaak als één van de eersten op de plek van het onheil. Als we op tijd met elkaar praten over (gedachten aan) zelfdoding kan veel radeloosheid en verdriet worden voorkomen.’’ 113 zelfmoordpreventie voert tijdens de Wereld Suïcide Preventie Week (9 tot en met 15 september) campagne voor de ‘Vraag Maar training’. De training leert je binnen een uur hoe je het gesprek aangaat en voert met iemand waarvan je vermoedt dat hij of zij zelfmoordgedachten heeft. Iedereen kan gratis deelnemen aan deze training (https://vraagmaar.113.nl/).

GGD Kennemerland ondersteunt de acties van 113 zelfmoordpreventie sinds het begin in 2016. De GGD werkt samen met partners als GGZinGeest, Kenter Jeugdzorg, huisartsen en gemeenten aan het aantal suïcides in de regio terug te dringen.  Dat gebeurt door in te zetten op publiekscampagnes, het trainen van sleutelfiguren, aandacht voor risicogroepen en een netwerkbrede samenwerking waarmee de GGD Kennemerland meewerkt aan de landelijke ambitie het aantal suïcides terug te dringen. Het doel is dat elk mens bij iemand terecht kan met zijn of haar verhaal, een luisterend oor vindt en de juiste steun kan krijgen. (Foto: GGD Kennemerland)