Velsen – Bovenstaande is een van de BBQ-woordgrappen die Martijn Krabbé jaren geleden bezigde in een Tv-programma dat – u snapt het al- ging over een van de grootste vermaken van ons volkje; het bereiden van voedsel op de barbecue. We doen het in de tuin, op het balkon, op de camping, en nog nét niet, zoals in zuidelijker landen wel gebeurt, in een openbaar park. Meestal wordt het een geslaagde maaltijd en in ieder geval een gezellig samenzijn. Goed barbecueën is trouwens wel een kunst die niet iedereen verstaat maar we worden er, met behulp van prima vlees of vis en ook groenten, professionele BBQ-es, lekkere rubbs en smeersels en een beetje geduld, steeds beter in.
Door Ingeborg Baumann
De grap dat ‘de vrouw’ alles doet en ‘de man’ met een fout schort voor en een biertje in zijn handen het vlees laat verbranden terwijl de rest van het gezelschap zich tegoed doet aan stokbrood met kruidenboter is dan ook al lang achterhaald. Toch? Barbecueën zit inmiddels in onze cultuur gebakken en er zijn heerlijke recepten vinden en te verzinnen. Het op deze manier de maaltijd bereiden komt hier trouwens niet vandaan.
Een stukje geschiedenis
Hoewel het woord barbecue hartstikke Engels lijkt, dat ís het dus niet. Van Dale schrijft het met een C, maar oorspronkelijk wordt het geschreven met een Q. De herkomst van het woord barbecue komt dan ook niet uit Engeland, maar uit Frankrijk. Het land van de Bourgondiërs. Lang, lang geleden, zeg maar in de tijd van Asterix en Obelix, werden Franse zwijnen aan een braadspit geroosterd. In de volksmond werd zo’n braadspit ‘Erin bij de baard, eruit bij de staart’ genoemd. De Franse vertaling luidt als volgt: ‘Barbe-et-queue” (baard=barbe, en=et, staart=queue). En aangezien de Fransen alle woorden aan elkaar plakken terwijl ze praten krijg je: Bar-B’et-queue. Tenminste, dat zegt Wikipedia. De Engelsen kunnen dat niet uitspreken en zeggen Barbkjoe. Vandaar de C in het woord.
Dagelijkse maaltijd
In tijden van echt lekker zomerweer hoef je natuurlijk niet te wachten tot het weekend om lekker buiten te barbecueën. Er zijn heel veel recepten die verder gaan dan worstjes en spareribs, beiden trouwens ook niet te versmaden. Maar ook groenten, vis, en zelfs fruit kan heerlijk geroosterd worden. Want of je nou wel of geen vlees eet, er zijn heerlijke recepten te vinden die bijdragen aan een fantastische zomeravond. Wat dacht je bijvoorbeeld van een salade met gegrilde ananas? Of een maïskolf met zelfgemaakte kruidenboter? Dus mannen, bind je geinige schort voor en stook het vuur op. Dat laatste is een geintje natuurlijk. Foto: Pixabay