Deze keer een gesprek met Aswintha Weidema van Buurttuin Waterloo in Driehuis
Als kind woonde ik in IJmuiden, recht tegenover Tata Steel. Als je in de tuin wilde gaan zitten moest je eerst alle roet van het meubilair afvegen. Dat hoorde erbij, niemand zei er iets over. Want iedereen was voor de kostwinning afhankelijk van de staalfabriek.
Maar de tijden zijn veranderd, Net als veel anderen maak ik me zorgen om de natuur. Daarom ben ik ook bij buurttuin Waterloo betrokken.
Wij zitten nu twee jaar op dit terrein, een voetbalveld dat braak kwam te liggen. Er werken hier vijftien vrijwilligers. Er is een tuinaanplant-groep, die verzorgt een evenwichtig beplantingsschema met wisselbouw. Alle aanplant is biologisch, we gebruiken geen bestrijdingsmiddelen en bemesten met biologische compost. Een andere groep onderhoudt het contact met de gemeente en met onze buren, het Pieter Vermeulen museum. Met hen trekken we op rond thema’s als natuurbeleving en -educatie. Ikzelf zit in de groep voor de PR en contact met de vrijwilligers.
De tuin hebben we cirkelvormig aangelegd. Er is een soort binnenplein met een tafel in het midden van de cirkel. Dat is ons ontmoetingspunt. De rand van de cirkel is afgezet met een haag van wilgentakken. Die hebben we, net als al het andere hier, van omwonenden gekregen. Aan de buitenkant van de cirkel liggen de moestuintjes. En aan de binnenkant staan in december de kerstbomen. Die kunnen mensen hier ophalen en na de kerst weer terugbrengen zodat ze weer bij de kweker in de grond gaan voor het volgende jaar.
Ik voel me hier vrij en creatief, verbonden met de grond en met de mensen die hier werken. Maar ook de mensen uit de omgeving raken steeds meer betrokken. Als muziekdocente en koordirigent herken ik dit vrije en creatieve gevoel en de dynamiek van met elkaar iets laten groeien. Gelukkig is de gemeente heel positief over wat we hier doen en ziet het ernaar uit dat we hier, tot er in de toekomst woningen komen, voorlopig mogen blijven. Voor informatie ga naar https://buurttuinwaterloo.jouwweb.nl/.
Foto: Aswintha Weidema van Buurttuin Waterloo in Driehuis. Foto: aangeleverd Energiek Velsen