‘Van de verhalen van de veteranen heb ik veel geleerd, dat wil ik doorgeven‘
Zijn koffie drinkt hij zwart en koek wordt niet afgeslagen door de meesterverteller, die deze week aan tafel bij de redactie aanschuift. In aanloop naar de herdenking en viering van 4 en 5 mei Velsen weet IJmuidenaar Hans van Ravenzwaay (85), sinds een jaar of vijf de evenementenman van Stichting Comité 4 en 5 mei Velsen, tijd vrij te maken om te vertellen hoe een en ander van het uitgebreide programma in Velsen tot stand kwam.
Door Arita Immerzeel
Vorig jaar werd in Velsen voor het eerst aan re-enactment gedaan op 5 mei. Re-enactment staat voor het naspelen of uitbeelden van historische gebeurtenissen, meestal op de plaats waar deze oorspronkelijk plaatsvonden, door deelnemers in historische kostuums. Dit jaar is het programma veel uitgebreider en elders in deze krant terug te lezen.
Hoe het allemaal begon
Hans heeft zelf bewuste herinneringen aan de oorlogsjaren. Hij woonde in Hilversum, waar zijn vader bij de HEMA werkte. Toen hij 6 jaar was maakte hij de vreugde van de bevrijding heel bewust mee. ,,Hier werd een zaadje geplant, ik zie nóg voor me, dat na jaren grijze mannen met zwarte laarzen, ineens groene frivole figuren over de kruising van de Loosdrechtseweg met de Gijsbrecht van Amstelstraat aankwamen, hoe feestelijk dat was. Er werd chocola uitgedeeld. Een beeld om nooit te vergeten.” Hans is automonteur van beroep en een jaar of 50 geleden kwam hij in het bezit van een originele jeep, een Willy, die hij geheel restaureerde. Later kwam daar een originele Chevrolet bij, die door hem van een verflaag werd ontdaan, waardoor er symbolen tevoorschijn kwamen. ,,En toen was het hek van de dam. Ineens werd ik gegrepen door vragen als wie er in gereden heeft. Op zoek naar antwoorden kwam ik terecht in de wereld van de veteranen. Het willen naspelen van de geschiedenis met originele spullen op de locatie waar het plaatsvond, leidde tot het organiseren van een groots evenement in Haarlem, 50 jaar na de bevrijding. Ik zat in het Oranje Comité van Haarlem en bracht een aantal zaken samen: de gemeente, Keep them Rolling, contacten uit Engeland, mensen uit de treinwereld en o ja, ik ben ook sportschutter. Van het een kwam het ander en ik won een grote prijs. De commandant der Canadese troepen in Nederland, George Renison, was de eregast. Toen we op de Grote Markt in Haarlem allemaal samenkwamen en het publiek ontplofte, tja…” Hier valt Hans zowaar even stil. Het raakt hem zichtbaar nog. ,,Daar doe je het voor. Stilstaan bij onze vrijheid, met elkaar beleven van de geschiedenis. In die hele entourage het herbeleven, hoe die ervaring geweest moet zijn.” Beren op de weg ziet Hans niet, hooguit dat de situatie om een oplossing vraagt. Voor de locatie van het kampement heeft Hans snel iets anders moeten verzinnen in plaats van het festiviteitenterrein aan de Heerenduinweg. ,,We hadden te weinig amfibievoertuigen,” meldt hij droog. Er wordt nu uitgeweken naar Weyman Weide in Santpoort. ,,Samenwerken is een groot goed, iedereen werkt mee om er een groots evenement van te maken. Maak vrienden en gun elkaar wat. ”
De plannen voor 3 tot 10 mei 2025 (Nederland na WO ll ) zijn overigens ook al in voorbereiding. Hans wil 80 jaar bevrijding in Velsen goed op de kaart zetten en is blij met de rol die hij als organisator mag spelen.
Twee legervoertuigen heeft Hans nog steeds in gebruik. Elke dinsdagavond wordt er in zijn loods aan de Dokweg gesleuteld, samen met andere leden van Keep them Rolling. Hans draagt als hij erin rijdt, een outfit van chaffeur zonder onderscheidingen. Meer informatie: www.4en5meivelsen.nl. www.ktr.nl. Foto: Arita Immerzeel