Santpoort – Er is een bewonersenquête gehouden onder alle volwassen inwoners van Santpoort-Zuid plus een aantal inwoners van Santpoort-Noord die vlak bij de locaties Handgraaf en De Elta wonen. Dit in het kader van het onderzoek naar een opvanglocatie asielzoekers. (AZC)
Door Ingeborg Baumann
De respons was hoog. Via de enquête konden inwoners aandachtspunten en suggesties meegeven voor het gesprek tussen de gemeente en de klankbordgroep tijdens de themabijeenkomsten.
De uitkomsten
Bijna de helft van de respondenten (49%) vindt het een goede zaak dat de gemeente Velsen asielzoekers opvangt. 31% staat hier neutraal in. 19% vindt dit geen goede zaak. Bijna de helft van alle respondenten heeft ervaring met asielzoekers. Deze ervaring is voor 50% vooral of uitsluitend negatief, voor 29% vooral of uitsluitend positief, voor 20% evenveel positief als negatief. Jongeren hebben vaker ervaring met asielzoekers dan ouderen. Ouderen noemen hun ervaring vaker positief dan jongeren.
Het blijkt dat bijna driekwart van de respondenten de mogelijke komst van een azc voor 200 asielzoekers op één van de twee voorkeurslocaties geen goede zaak vindt. Deelnemers die binnen 250 meter rond de locatie wonen en jongeren zijn het meest negatief. 14 procent van de respondenten vindt de mogelijke komst van een azc voor 200 asielzoekers op één van de twee voorkeurslocaties wel een goede zaak. De meeste suggesties zijn gedaan en aandacht wordt gevraagd voor leefbaarheid en schaalgrootte en voor veiligheid.
Er is afgelopen 4 april een bezoek geweest met inwoners van Santpoort-Zuid aan twee azc’s in Nederland, op de planning april staan nog themabijeenkomsten met leden van de klankbordgroep en op 25 mei de slotdag met de klankbordgroep. Er wordt toegewerkt naar besluitvorming door de gemeenteraad in november 2024.
Bezoek AZS’s in Amsterdam
Leden van de klankbordgroep voor het AZC in Santpoort-Zuid hebben 4 april een bezoek gebracht aan AZC’s in Amsterdam (omvang 600-700 personen) en Oegstgeest (200 personen). Gideon Schipper vertelt hoe deze bezoeken verliepen. ,,Het doel was te horen hoe men de zaken daar georganiseerd had en wat leerpunten kunnen zijn. In Amsterdam kregen de bezoekers uit Velsen een uitleg van het COA over het proces van een asielaanvraag. Daarna werden zij rondgeleid door het AZC om een indruk te krijgen van de verschillende activiteiten die daar georganiseerd werden. Zo waren er naast een speelruimte voor de kleinste kinderen ook plekken om te schilderen en muziek te maken. In Oegstgeest worden vooral statushouders opgevangen die wachten op een eigen woning. Dat kan soms lang duren, net als voor alle andere woningzoekers. De belangrijkste conclusies uit beide bezoeken waren dat het heel belangrijk is dat de bewoners zinvolle activiteiten wordt aangeboden om structuur aan hun dag te geven en de integratie te bevorderen. Het actief betrekken van de buurtbewoners kan hierbij helpen. Bij beide locaties was er vooraf weerstand tegen de komst van de asielzoekers, vooral door zorgen over veiligheid. Uit latere enquêtes onder buurtbewoners bleek dit geen probleem meer te zijn. Ook werd uitgelegd werd dat bij kleine opvanglocaties (minder dan 175 tot 200 bewoners) het COA niet in staat is om alle benodigde begeleiding, medische zorg en beveiliging te verzorgen. Klein is dus niet per definities beter. De opgedane kennis kunnen de deelnemers straks inbrengen in de bijeenkomsten van de klankbordgroep.’’
De opgedane kennis kunnen de deelnemers straks inbrengen in de bijeenkomsten van de klankbordgroep. Foto: aangeleverd Gideon Schipper