Voorlezen is goed voor ieder kind. Juf Sjoerdtje Rasmussens is onderwijsassistent op Waldorf aan Zee, leest haar drie kinderen maar al te graag voor en is gek op kinderboeken. Ze schrijft er voor haar werk een blog over en iedere maand een column in deze krant. Deze maand: Ze kwamen ons halen door Martine Letterie.
Martine Letterie schreef al verschillende boeken over de tweede wereldoorlog. Nu schreef ze een boek over kamp Amersfoort. Letterie beschrijft in dit boek het leven van de familie Rijper. De jeugdroman is gebaseerd op het leven van deze familie. Vader Rijper is dominee en samen met zijn gezin woont en werkt hij in Amersfoort. Het verhaal speelt zich af tegen het einde van de oorlog. De vijand voelt zich in het nauw gedreven en wordt steeds gevaarlijker. Ook de familie Rijper ontkomt niet aan de wreedheden van de vijand. Zeker als blijkt dat de oudste zonen wellicht deelnamen aan het verzet.
Op een koude avond in november 1944 wordt zacht op de deur geklopt. De familie denkt dat dit bekenden zijn en doet de deur open. Niets in minder waar, de landwachters staan voor hun deur. Zij nemen de gehele familie mee en ze worden gearresteerd. Eerst verblijven ze in een gevangenis. Al snel verdwijnen de drie oudste kinderen spoorloos. Wat is er met hen gebeurd?
Letterie kan als geen ander schrijven over de gruwelijkheden die in ons land plaatsvonden. Vooral het zo uitleggen dat de jeugd van nu kan begrijpen wat er heeft plaatsgevonden in de tweede wereldoorlog. Maar ook om een beetje te kunnen begrijpen wat er nu in de wereld gebeurt is kennis hebben van het verleden ook heel belangrijk.
Het boek is geschreven voor kinderen vanaf 10 jaar oud. Volgens mij is het een zeer geschikt boek om in de klas in te zetten tijdens het thema de tweede wereldoorlog. Haar manier van schrijven is duidelijk, ze wind er geen doekjes om heen. Maar het geeft ook hoop.
Ze kwamen ons halen. Geschreven door Martine Letterie en uitgegeven door Leopold. Foto: aangeleverd