Vorige week vond in het Zee- en Havenmuseum de onthulling plaats van een schroefblad van het Italiaanse vrachtschip Salento. Dit schip strandde op 26 november 1928 tijdens een zeer zware storm voor de kust, tussen Zandvoort en IJmuiden.
Nadat de melding van de stranding bij de kustwacht van IJmuiden was ontvangen, werden de reddingsdiensten gealarmeerd. Hierop werd de roeireddingsboot ‘Edward Willem van Broekhuyse’ over het strand getrokken naar de strandingsplaats ter hoogte van paal 62.
De reddingboot uit Zandvoort was er toen al, maar vanwege de enorme golven durfde men geen reddingspoging te ondernemen. De IJmuidenaren waagden echter wel een poging, maar slaagden er niet in om door de branding te komen en bij een tweede poging werd de boot door een grondzee onderste boven gegooid en dreef terug naar het strand.
Elf redders hebben zich aan de boot kunnen vastklampen maar op het strand trof men, onder de boot, de vermiste roeier Piet Visser aan die helaas bleek te zijn overleden. Een andere roeier, R.H.King, overleed enkele maanden later in het ziekenhuis aan de verwondingen die hij had opgelopen. Van de Salento heeft geen van de opvarenden de ramp overleefd.
Het schroefblad heeft de afgelopen 20 jaar in de tuin van duiker Jos van Asten gestaan nadat het in 1985 door een duikteam boven water was gehaald. Van Asten heeft het blad nu een het Zee en Havenmuseum geschonken.
Van de overleden redder Piet Visser waren ook enkele nabestaanden tijdens deze ceremonie aanwezig alsmede Jos Stierhout, directeur van de KNRM, die de onthulling van de plaquette met inscriptie voor zijn rekening nam. (foto: Joop Waijenberg)