Regio – Ganzen zijn er vaak als de kippen bij om zich vroeg in het jaar voort te planten. ,,Nu al?” denken natuurliefhebbers misschien bij het zien van de kuikentjes. Ja echt, de eerste gansjes zijn al begin januari gesignaleerd! Dit betekent dat de eenden snel volgen.
Met een lijf vol hormonen, lopen woerden een groot risico verkeersslachtoffer te worden. ,,Ook een flinke knokpartij hoort erbij,” vertelt het Vogelhospitaal. ,,Zo ontvangen wij veel gevallen van ‘gekreukte trots’. Maar over een paar weken zijn de rollen omgedraaid en heeft moedereend haar aandacht op de pulletjes en niet op het verkeer. Wij ontfermen ons ieder jaar weer over nesten vol weesjes.”
Verkeerde hulp
Het broedseizoen begint vanwege klimaatopwarming steeds eerder. Het is een verkeerde veronderstelling dat zachte draadjes in de tuin baten bij de nestbouw aangezien vogels erin verstrikt kunnen raken. Haar van geborstelde huisdieren is ook gevaarlijk vanwege anti-vlooienmiddelen waarvan het gif fataal kan zijn voor kuikentjes. De grootste gunst levert een natuurliefhebber een met veel variatie ingerichte groene tuin waar takjes, blaadjes en mos als bouwmaterialen kunnen dienen.
Geen noten en vetbollen
De maag van bepaalde insecteneters zoals mezen en roodborstjes, kent een seizoensstand. In de koudere maanden gedijen ze prima op zaden, noten en vet, maar daarbuiten schakelt hun maag om tot vertering van voornamelijk insecten. Bijvoeren met noten of vet kan dan tot de dood leiden omdat het enzymsysteem deze niet kan verteren – ironisch genoeg sterft het dier dan met een volle maag! Hetzelfde geldt voor de kuikentjes die bovendien afhankelijk zijn van hun ouders.
Gezonde snack
De vuistregel is dat zodra het insectenleven zich begint te roeren, de pinda’s en vetbollen naar binnen moeten. Als het opwarmt, passen eiwitrijk voedsel zoals (gedroogde) meelwormen (of andere insecten), fruit of geplette eierschalen, die als calciumbron dienen, prima bij hun verteringssysteem. Uit instinct zullen ze bij warmer weer niet snel voor zaden opteren. De pindaslierten en strooi-mixen zijn geschikt voor de koudere maanden als vogels behoefte hebben aan vetten, noten en zaden.
Voedertafel poetsen
Het is van ultiem belang om de voedertafel eens per week te poetsen om overdracht van ziektekiemen, die juist bij voederplekken plaatsvinden, te minimaliseren. ,,Dan blijven de vogels gezond en kunt u nog lang genieten van het vrolijke gezang,” aldus het hospitaal.
Een roodborstje. Foto: Huib Derksen