In diverse huisartsenpraktijken in Velsen werken sinds enkele jaren Praktijkondersteuners Huisartsen – GGZ Kind & Jeugd, de zogenaamde POH GGZ Jeugd. Zij worden ingezet voor probleemverheldering, kortdurende behandeling/begeleiding, processturing en advisering bij kinderen/jeugdigen (0-18 jaar) met psychosociale, psychische of psychiatrische problematiek.
Door Arita Immerzeel
Dit najaar werd deze beroepsgroep opgeschrikt met de mededeling dat de subsidie voor deze laagdrempelige en broodnodige zorg voor 2024 in Velsen stopgezet werd. Het jongste gemeenteraadslid Jesslin Padmos (21) van Velsen Lokaal zette haar schouders eronder om de raad tot andere besluitvorming te doen komen. En dat lukte haar. Na een korte reis op de fiets schuift zij aan bij de redactie voor een kopje thee en vertelt haar verhaal.
Elke huisarts een Praktijkondersteuner GGZ Jeugd
,,Mijn voorstel om het genomen raadsbesluit te wijzigen en de POH GGZ Jeugd wél te blijven ondersteunen in 2024 leidde tot het indienen van mijn eerste amendement. Het was een hele belevenis, maar te belangrijk om niet te doen. Laagdrempelige hulp bij problemen, zeker bij kinderen en jongeren in ontwikkeling, hoort in de eerste lijn voor iedereen bereikbaar te zijn. Ik ben een groot voorstander van de preventieve werking, om erger te voorkomen. Hoe fijn en belangrijk is het om jeugdigen snel en kortdurend, zolang het probleem nog niet al te extreem is, te helpen? En als het nodig is gericht door te kunnen verwijzen. Het dicht de keten en er kan specifieker verwezen worden, omdat het een specialisatie in de zorg is. Ik ben er lovend over en dat de subsidie er gekomen is, dat voelt als een stukje zelfverwezenlijking. Ik snap niet, dat de POH GGZ Jeugd niet zelf aan de bel heeft getrokken. Ik wil alles op alles zetten om eenzaamheid en isolement bij de jeugd in Velsen te bestrijden en hulp voor hen uit te breiden. Als eerste schakel is de huisarts voor iedereen bereikbaar en opgenomen in de basiszorg. Zo nodig worden ook ouders of andere familieleden bij de gesprekken betrokken.”
Het is belangrijk dat elke stem gehoord wordt
Als 19-jarige werd Jesslin in 2022 in de gemeenteraad van Velsen gekozen nadat zij zich op plek 10 verkiesbaar had gesteld. Zij kreeg zoveel voorkeursstemmen dat haar plek nummer 6 werd en er kwamen zeven zetels voor Velsen Lokaal, met als portefeuille Jeugd & Onderwijs. ,,Door mijn studie politicologie, die ik nu bijna heb afgerond, kwam ik in aanraking met kinderrechten en forensische jeugdzorg. Ik heb daar onderzoek naar verricht als keuzevak. Ik vond dit, naast alles wat ik leerde over democratie en macht, erg interessant. Het is zo complex. Ik besloot me in de lokale politiek in te gaan zetten voor de jeugd. In de raad en bij raadsbesluiten is het belangrijk, dat er vanuit alle geledingen uit de maatschappij wordt meegedacht. Het is belangrijk dat elke stem gehoord wordt. Ik vind het fijn dat er naar mijn argumenten is geluisterd en ik de besluitvorming heb kunnen beïnvloeden ten gunste van de jeugd in Velsen die met een geestelijk probleem kampt. Iedereen kan naar zijn of haar huisarts stappen en laagdrempelig geholpen worden.” Foto: Website Velsen Lokaal