IJmuiden – Dertig jaar visrestaurant De Meerplaats, het wordt al het hele jaar uitbundig gevierd met elke maand een fantastisch maandmenu voor dertig euro en dertig cent. Deze maand november ook voor het diner te bestellen in plaats van als lunchmenu. Behalve op de zaterdagen, want dan loopt het zo’n storm dat de tong niet is aan te slepen. Die tong namelijk is het hoofdgerecht van het maandmenu.
Door Ingeborg Baumann
En hoe je het ook wendt of keert, de meeste mensen kiezen toch voor die Noordzeetong. Want daar kom je voor naar IJmuiden. Het is dan ook een tong zoals we het willen: lekker bruin gebakken, supervers en van sublieme kwaliteit. Eigenaar William Brands moet daar wel zijn best voor doen. Zoals ook al eerder in Jutter|Hofgeest was te lezen is er geen Noordzeevis meer bij de vleet.
De combinatie van het menu is verrassend met een klassieke inslag, de succesformule van De Meerplaats. Vooraf pappadum met botermalse gravad lax. Pappadum zijn een traditioneel Indiase snack gemaakt van linzenmeel. De subtiele smaak van de zalm zorgt voor een verrukkelijke combi die uiterst smaakvol wordt opgediend. Als dessert zelfgemaakte chocolademousse met vanille ijs en slagroom. Een dansje voor de tong dit alles.
Thuiskomen
De kracht van De Meerplaats zit ook in het fijne team. Zoals Dorret zegt: ,,Ik werk hier nu negen jaar en het voelt als thuiskomen. Niet alleen voor mij maar juist ook voor de gasten. De sfeer is altijd goed. Beleefd, voorkomend, gastvrij en met een sausje van humor. Heerlijk.’’
Dorret en William heffen het glas. Waarop? Op het leven, zegt William. En zo is het. Foto: Ingeborg Baumann