Velsen – Het college heeft vorige week de tweede bestuursrapportage van dit jaar aan de gemeenteraad gepresenteerd. Dat is een tussentijdse financiële verantwoording, waarin de plussen en minnen van de lopende begroting op een rij worden gezet. Was er eerder dit jaar nog sprake van een negatief saldo, inmiddels is er weer een positief saldo bereikt. Zorgen over de toekomst blijven er nog steeds, want nog altijd is niet duidelijk hoeveel geld de gemeenten na 2025 van het Rijk zullen krijgen.
Door Raimond Bos
Dat de tweede bestuursrapportage een positief saldo van bijna 4 miljoen euro kent, komt voornamelijk door een fors voordeel op de pensioenvoorzieningen van (voormalige) wethouders. Deze gelden werden voorheen beheerd door een externe partij, die daarmee is gestopt. De gemeente boekte daarom vorig jaar een voorziening in ter grootte van 4,1 miljoen euro, maar nu blijkt dat er veel minder nodig is. Alleen dat al levert een eenmalig begrotingsvoordeel van 2 miljoen euro op. Voorts heeft de gemeente Velsen dit jaar een voordeel van 1,2 miljoen euro door renteomslag en nog eens bijna een miljoen door de vrijval van kapitaallasten. Tegenvallers zijn er ook: de energielasten zijn gestegen en de gemeente krijgt dit jaar minder inkomsten binnen uit bouwleges. Al met al is er nu een positief begrotingssaldo van 312.000 euro.
Wat wordt ermee gedaan?
Mogelijkheden om dat geld te besteden, zijn er overigens volop. Wethouder Jeroen Verwoort: ,,We hebben voor ongeveer 33 miljoen euro aan investeringen uit staan, die we elk jaar voor ons uit schuiven. We moeten toch eens kijken wat we daar mee gaan doen. Het gaat dan bijvoorbeeld over investeringen in schoolgebouwen en het onderhoud van wegen.’’ Ook werkt de gemeente Velsen aan een regeling om sportclubs en maatschappelijke instellingen financieel te compenseren voor de flink gestegen kosten. Hiervoor is 2 ton beschikbaar, maar de details van deze regeling moeten nog verder worden uitgewerkt. Verder blijft men ook nu uiterst terughoudend waar het nieuwe investeringen betreft. Dit heeft vooral te maken met de onduidelijkheid over de geldstroom vanuit Den Haag. Verwoort: ,,Als we de lijn van 2025 zouden doortrekken, zouden we in principe nog 2,5 miljoen euro extra kunnen investeren, maar dat hebben we niet gedaan.’’
Het vet is van de botten
In de vorige bestuursperiode zag het college zich al genoodzaakt om fors te bezuinigen. In vier jaar tijd werd zo’n 10 tot 12 miljoen euro omgebogen, waarbij het zwaartepunt lag in het jaar 2021, met een bezuinigingsmaatregel van 6,5 miljoen. ,,Het vet is van de botten, dat is wel ernstig’’, concludeert Verwoort. Hij blijft pleiten voor een andere wijze van financiering door het Rijk. ,,Niet meer bij elke circulaire een moodswing, maar jaren vooraf duidelijkheid over de inkomsten’’, verduidelijkt hij. In de huidige systematiek valt nauwelijks te voorspellen of een gemeente het jaar erop extra geld kan uitgeven of juist fors moet bezuinigen. ,,We zijn eigenlijk steeds met dagkoersen bezig, waarbij we zijn overgeleverd aan de grillen van het Rijk.’’ Tot en met 2025 laat de gemeentelijke begroting in elk geval nog een positief saldo zien. De verwachting is echter dat pas na de installatie van een nieuw kabinet duidelijkheid zal komen over de periode daarna.
Foto: Archief Jutter|Hofgeest-Raimond Bos