IJmuiden – De tweede editie van Art Island vond dit jaar plaats van vrijdag 26 mei tot en met zondag 28 mei. 36 vooraanstaande galeries en non-profit kunstinstellingen presenteerden werk van hun kunstenaars. Op een heel bijzondere plek: Forteiland werd omgedoopt tot Art Island.
Door Ingeborg Baumann
Art Island ging vrijdag om 15.00 uur open voor publiek en tot op de laatste minuut werd er door de deelnemende galeries hard gewerkt om de kunstwerken zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren. Want Forteiland is geen expositieruimte met witte muren, spotjes op vaste plekken en strakke zalen. Forteiland ademt spanning en geschiedenis. En zo ontstaat er een prachtig samenspel tussen rafelige randjes en kunst. De kunst wordt letterlijk versterkt door het fort. Een mooiere locatie zul je niet snel vinden.
Dat vindt ook Rikker van Schagen, salesmanager bij PBN. Art Island is een initiatief van Jacko Brinkman en Frits Bergsma en wordt gefaciliteerd door PBN en het Forteiland. Rikker: ,,Normaal organiseren we overwegend bedrijfsevenementen en dit is heel wat anders en heel gaaf! Een andere manier om het fort te gebruiken. Alle galeries hebben hun eigen zaaltje of ruimte en creëren hun eigen sfeer bóvenop de sfeer die het fort al heeft. Vorig jaar was de pilot en alle galeriehouders waren dolenthousiast. Er wordt al geroepen dat Art Island de tegenhanger van TEFAF gaat worden. (TEFAF Maastricht wordt algemeen beschouwd als ’s werelds belangrijkste beurs voor beeldende kunst, antiek en design. red.) Er worden 3- tot 4000 bezoekers verwacht en dat is ook gunstig voor PBN, zo krijgt Forteiland landelijke bekendheid.
Licht als energie
Een van de eerste expositieruimtes is die van Kersgallery, Amsterdam. Hier staan lichtgevende objecten van Stefan Yordanov die ‘de fysieke overblijfselen van een wezen, het skelet of de schedel, transformeert in een schepsel dat licht geeft in een zoektocht naar nieuwe vormen van leven.’ De samensmelting tussen natuur en techniek als het ware. Yordanov vindt dat die symbiose hier nog beter uitkomt en is ervan overtuigd dat misschien niet de grootste objecten maar zeker wel de kleinere veel belangstelling en kopers zullen trekken.
De betekenis van beelden
Een eindje verderop exposeert galerie Fons Welters werken van Berend Strik. Zijn foto’s zijn een proces van herbewerking met stof en garen. Doordat de lichtinval bijzonder is in de ruimte zien we de gelaagdheid van de foto’s anders en wellicht wel beter. Torchgallery laat werken van Lius Xertu zien met als thema: ‘in nature nobody would care for you either’. Op het eerste gezicht lieve diertjes in een decor waarbij gebruik is gemaakt van levende varens en bladeren met letterlijk gouden randjes. En hier ook weer een heel bijzondere gelaagdheid.
De bezoekers, veel kunstkenners- en verzamelaars zijn heel erg enthousiast en onder de indruk. Zeker ook van de locatie. Waarschijnlijk zullen de publieksdagen van Forteiland de eerstvolgend tijd veel artistieke mensen trekken.
De samensmelting tussen natuur en techniek. Foto: Mark Zwaan