Één op de drie krijgt te maken met een haperend brein
Op een zonnige maar frisse dinsdagmiddag fietst Wim Zwanenburg langs bij de redactietafel in Driehuis. De 69-jarige Velserbroeker is sinds vier jaar secretaris in het bestuur van Alzheimer Midden-Kennemerland. Na 45 jaar (rijks)ambtenaar te zijn geweest in onder andere Velsen, Haarlem en het ministerie van Sociale Zaken zocht de vitale pensionado als vrijwilliger een functie, waarbij hij maatschappelijk betrokken kon blijven. Het levert Wim positieve energie op.
Door Arita Immerzeel
De ambitie om een bijdrage te leveren om de ouderenzorg te verbeteren ontstond misschien wel toen in 1995 de moeder van Wim overleed. Zij heeft haar laatste vijf levensjaren aan Alzheimer geleden. ,,Het was schrijnend, toentertijd, ondanks alle goede intenties van de verzorgenden in het verpleeghuis, om zo te moeten sterven voor haar.”
Maandelijks Alzheimer Trefpunt
Na een ogenblik van stil herinneren vertelt Wim verder over het dementienetwerk in Velsen. ,,Alzheimer Nederland heeft 46 afdelingen en 100 professionele mensen in dienst. Maar ook veel vrijwilligers, waar ik er één van mag zijn. Als secretaris in deze regio maak ik deel uit van een leuk bestuur, dat is natuurlijk ook een voorwaarde om mijn rol met plezier te vervullen. In Alzheimer Midden-Kennemerland zet ik mij in voor de regio Castricum, Beverwijk, Uitgeest, Heemskerk en Velsen. We hebben drie hoofdsporen, die we uitzetten. Ten eerste het organiseren van een Alzheimer Trefpunt voor alle belanghebbenden. Daar is het mogelijk om elkaar te ontmoeten, te verbinden en te informeren. Lotgenotencontact is erg belangrijk. We kiezen voor de vorm van een gastspreker en een thema. Het ging de laatste keer in maart over erfelijkheid. Dan beantwoorden we vragen en gaan in gesprek met de bezoekers. Volgende keer is het onderwerp euthanasie bij gevorderde dementie. Dan tonen we de documentaire Dokter Kees. Respectvol en warm komen dilemma’s omtrent euthanasie bij dementie aan de orde. Dokter Kees is er zelf ook, hij is specialist ouderengeneeskunde. Deze bijzondere avond vindt plaats in de Hofstede in Velserbroek, maandagavond 24 april 19.00-21.00 uur.”
Voorlichting en scholing
,,Ons tweede spoor is het geven van voorlichting over de ziekte. Zo hebben we ambtenaren van de gemeente Velsen geschoold over de ziekte. Denk aan brandweer, BOA’s , politie. We geven dan workshops op maat over hoe je in je werk signalen kan oppikken en wat je kan doen, hoe je omgaat met een persoon van wie het brein hapert.”
Belangenbehartiging
,,Tot slot ons derde spoor. Wij willen het oog en oor voor mensen met Alzheimer zijn, en voor hun mantelzorgers. Denk aan zaken, waaruit dementievriendelijkheid kan blijken. We scannen desgewenst een gemeente hier op. Velsen heeft deze scan ook ondergaan en daar kwam een positief beeld met aandachtspunten voor de mantelzorgers uit.”
Toekomst
In plaats van grote verpleeghuizen zijn moderne meer passende woonvormen, zoals hofjesbeleid, wenselijk en daar zet Wim zich ook voor in. ,,Een goede combinatie van wonen en zorg is zelfs rendabel!” Wat een uitdaging vormt, daar is Wim duidelijk over. ,,Migranten, want hoe krijgen we het beleid naar migranten toe? Dat vergt extra maatregelen. En ook de zorg voor jong dementerenden heeft de aandacht van de stichting en Wim. ,,Als je 45 jaar bent, en dat komt steeds meer voor, en je zit met je kids aan tafel, en je dementeert, dan spelen andere emoties dan in de ouderenzorg.”
Tot slot
,,Er zijn zo’n 40 soorten dementie, 80 % daarvan is Alzheimer. Eé op de drie gaat met een vorm te maken krijgen.” Hier valt Wim even stil.
,,Wie ons wil helpen als gastheer of gastvrouw op ons Trefpunt, is van harte welkom. De tijdsbesteding is ongeveer 6×2 uur op jaarbasis en je taak is dan een vast gezicht te zijn en in gesprek te gaan met de bezoekers van het Trefpunt. En verder willen we graag een DementiePanel oprichten, waarin ervaringsdeskundigen op regionaal niveau in gesprek gaan met onder andere de gemeente over wat nodig is. Daar zoeken we ook nog mensen voor.” Meer informatie: www.Alzheimer-Nederland.nl. www.alzheimervrijwilligers.nl.
Foto: Arita Immerzeel.