Velsen – Deze week bracht het RIVM een rapport uit over depositie – het neerslaan van stoffen – in de IJmond. Het instituut heeft onder meer onderzocht hoeveel PAK’s en metalen in het stof zit wat in de IJmond op de grond wordt aangetroffen. De onderliggende metingen zijn afgelopen najaar uitgevoerd en is een vervolg op vergelijkbare RIVM-onderzoeken uit najaar 2020 en voorjaar 2022.
Door Ingeborg Baumann
Het blijkt dat de meetresultaten vergelijkbaar zijn met de onderzoeken van 2020 en 2022. Inderdaad, het stof dat neerdaalt in de IJmond bevat grotere hoeveelheden PAK’s en metalen in vergelijking met vier locaties buiten de IJmond. Deze locaties worden namelijk niet beïnvloedt door zware industrie, grote verkeerswegen, lucht- en scheepvaart en afvalverbrandingsinstallaties. Tegelijkertijd constateert RIVM wederom dat in het hele IJmondgebied minder ijzer in het neergedaalde stof wordt gevonden. Daarnaast spreekt RIVM het vermoeden uit dat andere bronnen een substantiële bijdrage hebben geleverd aan de depositie van lood, zink en koper.
Peter van Boesschoten, senior woordvoerder en communicatieadviseur Tata Steel: ,,RIVM heeft in dit onderzoek niet de herkomst van het neergedaalde stof onderzocht. Het onderzoeksinstituut doet daarom geen uitspraken over de effecten van de diverse milieumaatregelen die Tata Steel afgelopen jaren heeft genomen om zijn uitstoot verder te verminderen en de relatieve, afzonderlijke bijdrage van de verschillende bronnen in de IJmond. Ook adviseert het RIVM onderzoek naar depositie met regelmaat te herhalen, om te bepalen of de maatregelen van Tata Steel om de stofuitstoot te verminderen effect hebben in de leefomgeving.’’
Uiteraard zijn de mensen die in onze omgeving wonen, net als veel Tata Steel medewerkers, overtuigd van het feit dat de uitstoot verminderd moet worden. We willen allemaal, lokaal, nationaal en internationaal, een schonere leefomgeving. Van Boesschoten: ,,Wij werken er hard aan om de impact van onze activiteiten verder terug te dringen. Daar gaat tijd overheen, maar de eerste resultaten zijn er en we pakken in hoog tempo door. Door een reeks van onze maatregelen hebben we gezorgd voor een verdere afname van uitstoot van stof, zware metalen en PAK’s. Minder stof van ons bedrijfsterrein slaat neer in de directe omgeving. Ook laat onderzoek – in opdracht van Tata Steel en gecontroleerd door derden – zien dat de PAK’s-uitstoot inmiddels is gehalveerd. Tegelijkertijd zitten er belangrijke maatregelen nog in de pijplijn.’’ Vervolgens somt de woordvoerder een aantal aanpassingen op die of al operationeel zijn, ofwel dit jaar nog in gebruik genomen zullen worden.
Hij sluit af: ,,We stoppen niet voordat we onze doelen hebben bereikt. Inzicht in de herkomst van stoffen is hierbij essentieel. Daarom laten wij sinds eind 2021 onder supervisie van TNO in de omgeving stofmonsters nemen. Ook analyseren we de concentratie aan metalen in het stof conform de onderzoeksmethode van het RIVM. Op deze manier houden we een actueel beeld van de stofverspreiding en kunnen we ons gericht blijven inzetten om dit zoveel mogelijk verder te verminderen.’’
Foto onderschrift: De in aanbouw zijnde ontstoffingsinstallatie bij de Pelletfabriek. Foto: aangeleverd