Velserbroek- In het kader van De Nationale Voorleesdagen bezochten onder andere burgemeester Frank Dales en wethouder Sebastian Dinjens een basisschool om het boek van dit jaar: ‘De Kikkerbilletjes van de Koning’ voor te lezen. Een heerlijk boek met een dubbele lading. Wethouder Jeroen Verwoort besloot het anders aan te pakken in groep 7 van basisschool De Rozenbeek. Hij deed een poging om een filosofische discussie op gang te brengen naar aanleiding van een stukje van een Koreaanse boeddhistische monnik over meningen, luisteren, respect en vrijheid.
Door Ingeborg Baumann
Hoog gegrepen, dat wel. Maar heel belangrijk, dat ook. Het is een gegeven dat de maatschappij meer en meer polariseert. Terwijl goed naar elkaar luisteren en niet je eigen mening opdringen in veel gevallen beter zou zijn. Het citaat dat het gesprek onder de 10- en 11 jarige leerlingen op gang moest brengen luidde als volgt: ,,Laat mensen hun eigen mening hebben, daar hebben ze recht op. De problemen beginnen pas als je hun mening wilt veranderen. Dat is niet alleen onmogelijk en nutteloos maar ook onnodig. Het zou saai zijn als iedereen hetzelfde dacht. Als je mensen hun vrijheid laat, zul je die van jou ook vinden.’’ Deze zinnen komen uit het boek: ‘Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt’.
Baas over alle lokale scholen
Verwoort vertelt eerst wat het wethouderschap inhoudt. Hij heeft onder andere arbeidsmarkt & onderwijs in zijn portefeuille en is daarmee dus ‘baas over alle scholen in Velsen’. Uiteraard wordt onmiddellijk gevraagd of hij dan ook huiswerk kan verbieden maar helaas, dat kan hij niet. Op zijn vraag of juf Karen Koster wel eens naar de mening van de leerlingen vraagt wordt natuurlijk meteen: ‘néé!’ geroepen. Verdere vragen over zijn functie zijn praktisch en over zaken die de gemiddelde burger zich ook wel eens afvraagt. ,,Moet je elke dag een pak aan en wil je niet eens in je trainingspak? Word je niet gek van al die camera’s?’’ Laatste omdat deze ‘les’ een kolfje is naar de hand van de lokale pers. Het lijkt ze geen makkie om een klas met mondige kinderen geboeid te houden met dit toch serieuze onderwerp en dat willen ze wel eens meemaken.
Frikadellen
En dan komen de meningen los. De kinderen blijven dicht bij hun dagelijks leventje dat op die leeftijd nog draait om waarom ze op tijd naar bed moeten, waarom ze niet mogen rekenen met een rekenmachine, waarom ze een kwartier eerder dan zij nodig vinden weer uit hun warme bed moeten komen en dat de een gek is op frikadellen en de ander niet. Een meisje merkt heel wijs op: ,,Ik vind dat iedereen recht heeft op een eigen mening want als je alleen luistert zonder je eigen mening te geven wordt het saai.’’ Verwoort vraagt hoe de kinderen omgaan met elkaar als hun meningen verschillen. En dan gaat het natuurlijk niet over frikadellen. ,,Als je overal tegenin gaat kun je geen vrienden meer zijn’’, zegt een jongen.
Luisteren
Jeroen heeft het inmiddels waarschijnlijk moeilijker dan op de gemiddelde raadsvergadering. Juf Karen grijpt even in. ,,Luister naar elkaar!’’ Daar draait de ochtend om tenslotte. Vraag: ,,Proberen jullie elkaar wel eens van iets te overtuigen?’’ Het blijkt dat dit een opdracht was die ze afgelopen tijd moesten doen in de klas. ,,Dat ging best soepel’’, zegt een leerling. Dat geeft hoop. Een meisje vertelt dat ze niet zozeer probeert te overtuigen maar door afleiden een meningsverschil probeert te vermijden. Heel diplomatiek natuurlijk. Een ander meisje zegt: ,,Ik draag wat ik leuk vind en ik vind lekker wat ik lekker vind.’’ Prima dus. ,,Je hoeft niet alleen die mensen aardig te vinden die hetzelfde vinden als ik.’’ Geweldig zelfs. Als dan wordt gezegd: ,,Het ligt aan het sausje dat erover gaat’’, dan gaat het om eten maar is het toch bijna een filosofische insteek.
Ik durf dat gewoon te zeggen
Heel serieus wordt het ook even. Een jongen die juist vandaag zijn eerste schooldag op De Rozenbeek heeft, begint over pesten. ,,Pesten zou meer gestraft moeten worden. Pestkoppen willen alleen maar grappig en stoer gevonden worden. Ik durf dat gewoon te zeggen!’’ En dat is een mening waar geen discussie over gevoerd hoeft te worden. Nu niet en op latere leeftijd ook niet. Dat is gewoon zoals het is.
Foto onderschrift: De gesprekken gaan over het dagelijks leven maar zijn soms best filosofisch. Foto: Ingeborg Baumann