Velsen – Sander Smeets (D66) is de enige nieuwkomer in het voorgestelde college van burgemeester en wethouders. Dat blijkt uit een tussenrapportage van formateur Bram Diepstraten, die dinsdag verscheen. Zijn partij Velsen Lokaal werd bij de verkiezingen van twee maanden geleden de grootste partij in de gemeente. Samen met D66-lijsttrekker Sander Smeets voerde hij in de afgelopen dagen gesprekken met zeven partijen om tot een nieuw college te komen.
De zeven gesprekspartners van het duo waren de raadsfracties van de partijen Velsen Lokaal, D66, VVD, GroenLinks, PvdA, LGV en CDA. In de gesprekken ging het over in stelling brengen van de nieuwe gemeenteraad, het functioneren van het nieuwe college als team en de aanpak van het inhoudelijke raadsprogramma. Diepstraten en Smeets zijn van plan zelf ieder een wethouderszetel te gaan bezetten. De andere drie wethouders maken nu ook al deel uit van het college: Jeroen Verwoort (VVD), Sebastian Dinjens (GroenLinks) en Marianne Steijn (PvdA). Daarmee is de enige verschuiving ten opzichte van de situatie in de afgelopen vier jaar het vertrek van Floor Bal (LGV). Aannemelijk is dat de wethouders die hun zetel prolongeren in de nieuwe situatie niet precies dezelfde portefeuilles zullen krijgen. Daarover moet in de komende dagen meer duidelijkheid komen. Diepstraten verwacht nog twee weken nodig te hebben om met de vijf beoogde wethouders onderling de portefeuilles te verdelen. Ook burgemeester Frank Dales zal bij dit overleg betrokken zijn.
Competenties en ontwikkelpunten
Meer dan ooit wordt bij het verdelen van de portefeuilles gekeken naar de individuele competenties en kwaliteiten van de kandidaat-wethouders. Bovendien stelt Diepstraten: ,,Iedere kandidaat, inclusief ikzelf, heeft naast kwaliteiten ook ontwikkelpunten. De ontwikkelpunten zullen we als team uitwerken en vertrouwelijk delen met de nog te vormen klankbordcommissie vanuit de raad.’’ De formateur wijst erop dat deze ontwikkelpunten tevens een basis kunnen zijn voor de klankbordgesprekken met de wethouders. Tevens wordt dit jaar sterker de nadruk gelegd op het functioneren van het college als team. Dat hangt deels samen met de nieuwe wijze van besturen op basis van een raadsakkoord. De gemeenteraad geeft opdrachten, het college voert uit. Diepstraten: ,,Dat vraagt om een minder politiek en minder sturend college, maar vergt ook een sturende raad die deze rol ook pakt en durft te pakken. In de set van college-uitvoeringsafspraken verwoorden we ook wat we als opdrachtnemer vragen en verwachten van de raad als opdrachtgever.’’
Het nieuwe college wordt op 29 juni geïnstalleerd.
Foto: Mark Sassen