IJmuiden – Al jaren is er sprake van een tekort aan goed geschoold technisch personeel. Onderzoek binnen de branche wees eind vorig jaar uit dat acht van de tien bedrijven zich zorgen maakt over het personeelsbestand in de komende vijf tot tien jaar. Het is voor hen heel lastig om aan goede medewerkers te komen. Met name in de installatietechniek en elektrotechniek is het tekort nijpend, maar ook in andere technische beroepen verloopt de instroom moeizaam. Toch gloort er licht aan de horizon, want steeds meer mensen blijken zich te oriënteren op de technische arbeidsmarkt. Die markt is echter zeer breed, daarom is een goede loopbaanbegeleiding van essentieel belang. Overal in het land houden scholen voor technische onderwijs zich hiermee bezig. Ook op het Technisch College Velsen-Maritiem College IJmuiden (TCV-MCIJ) doet men er alles aan om leerlingen te interesseren en enthousiasmeren voor een opleiding en uiteindelijk een baan in deze sector.
Door Raimond Bos
Het kabinet Rutte III maakte 100 miljoen euro per jaar vrij voor het structureel stimuleren van samenwerkingen tussen vmbo-mbo en bedrijfsleven. Het doel: doel meer leerlingen stimuleren om voor een toekomst in de techniek te kiezen. ,,Als je leerlingen wilt interesseren voor techniek, moet je ervoor zorgen dat de omgeving er geweldig uitziet’’, aldus Leen Prins, geboren IJmuidenaar en directeur van een school voor voortgezet onderwijs in Schoonhoven. Onlangs bezocht hij het TCV-MCIJ om toe te lichten hoe hij in Schoonhoven een stichting heeft opgezet die ervoor zorgt dat de school kan beschikken over de nieuwste faciliteiten en een uitgebreid netwerk van bedrijven in de regio, waarmee men samenwerkt. ,,Het doel was dertig bedrijven te interesseren, maar we hebben er inmiddels meer dan honderd. Met hulp van die bedrijven hebben we ook het opleidingslokaal opnieuw kunnen inrichten. Vervolgens gingen we van zeven naar zestig leerlingen.’’ Ook in Velsen moet een dergelijke constructie ervoor gaan zorgen dat leerlingen zich nog meer aangetrokken voelen tot het volgen van technisch onderwijs.
Voordelen voor bedrijven
Bedrijven die actief zijn in de techniekbranche kunnen volop profiteren van zo’n samenwerking. Ze kunnen bijvoorbeeld rechtstreeks invloed uitoefenen op het onderwijsprogramma. Ook kunnen ze door een stageplaats aan te bieden gemakkelijker aan goed geschoold personeel komen. Immers: een stagiair blijft na de opleiding vaak bij zo’n bedrijf hangen als vaste medewerker. Hiermee ontstaat een wisselwerking, waarin de bedrijven en de onderwijsinstelling elkaar versterken. ,,Met elkaar houden we de techniek overeind. Dat kan een school niet alleen’’, legt Prins uit.
Technisch profiel
Uit de meest recente cijfers van de Monitor Techniekpact blijkt dat met name leerlingen van havo en vwo minder vaak kiezen voor een profiel met wiskunde, natuurkunde en scheikunde erin. Juist deze vakken zijn nodig om later te kunnen instromen bij een technische opleiding. Bij het vmbo blijkt sprake te zijn van een stabilisatie van het aantal leerlingen dat voor een technisch profiel kiest. Maar voordat de 130.000 technische vacatures in ons land allemaal ingevuld zijn, is er nog een lange weg te gaan. Een speciale themagroep LOB (Loopbaanoriëntatie en -begeleiding) van het ondersteuningsteam STO (Sterk Techniekonderwijs) houdt zich bezig met het enthousiasmeren van leerlingen in het voortgezet onderwijs voor een opleiding in de techniek. Wilco van Pel is voorzitter van deze themagroep voor de regio’s IJmond en Zuid-Kennemerland. Hij legt uit: ,,We willen zo veel mogelijk jongeren enthousiast krijgen voor techniek. Dat doen we door een zo groot mogelijk bereik te creëren.’’
Waaier
De nieuwe waaier ‘Tech Your Talent’ vormt hierbij een waardevol hulpmiddel. Deze waaier bevat een breed aanbod van LOB-activiteiten in de genoemde regio’s. Het aanbod is breed. Zo kunnen leerlingen van scholen zonder technisch vmbo-profiel ervoor kiezen om mee te lopen bij een van de technische profielen van het Technisch College Velsen en biedt de school workshops Smart Technology aan. Docenten van technische onderwijsinstellingen verzorgen elders gastcolleges en bedrijven leveren een actieve bijdrage door lespakketten te leveren of leerlingen op locatie uit te nodigen. Techniek is immers overal, van de fabrieken van Tata Steel tot de operatiekamer van het VUmc en van de Nederlandse Spoorwegen tot offshorebedrijven en energieorganisaties als Alliander. De activiteiten in de waaier zijn gegroepeerd naar onderbouw en bovenbouw of een combinatie van die twee. Van Pel: ,,De waaier dient als bron van inspiratie met betrekking tot technisch aanbod vanuit de technische vmbo’s aan de niet-technische vmbo’s en voor het verzorgen van gastlessen. Daarnaast is het ook een mooi middel om – bijvoorbeeld via de decaan van een school – in contact te komen met bedrijven in de techniekbranche. We zijn zeer content met het aanbod dat nu in de waaier staat.’’ Uitgebreide informatie over de activiteiten is op www.techportal.nl te vinden. Mocht u als technisch bedrijf belangstelling hebben voor het geven van gastlessen of het aanbieden van rondleidingen/workshops binnen uw bedrijf, neem dan contact op met Techport of mail naar Wilco van Pel (w.vanpel@tecnischcollegevelsen.nl).
Foto: Wilco van Pel met de Tech Your Talent-waaier vol LOB-activiteiten. Foto: Bos Media Services