Velsen – Een team van familieleden en vrienden gaat zaterdag achttien kilometer lopen om geld in te zamelen voor de AVL Foundation. Het geld dat ze ophalen, zal worden besteed aan nieuw onderzoek naar de ziekte kanker en de bestrijding ervan. Het initiatief komt van Dayde Drieskens uit Velserbroek. Haar moeder Dymphna (1963) kreeg in 2019 de diagnose eierstokkanker en ging een behandeltraject in. Hoewel het er een jaar lang gunstig uit leek te zien, kwam de ziekte terug en werd duidelijk dat ze niet meer beter zal worden. Ze voelt zich momenteel nog goed en loopt zaterdag zelf ook mee om geld in te zamelen.
Door Raimond Bos
Een week voordat het evenement De 30 van Zandvoort plaatsvindt, spreken we Dayde en haar vriendinnen Ilse en Elise, die met nog vier vriendinnen de motor achter het project vormen. Samen met Esther, Cherida, Kim en Cindie hebben ze in de afgelopen weken geprobeerd om zo veel mogelijk sponsorgeld bijeen te krijgen. Dat is aardig gelukt, want het aanvankelijke streefbedrag van vijfduizend euro is al binnen. Intussen gaat de teller al richting zevenduizend euro en daar zijn de dames terecht bijzonder trots op. Dayde: ,,Kanker raakt ons allemaal. Iedereen kent wel iemand in zijn eigen omgeving die kanker heeft of heeft iemand aan kanker verloren. Helaas raakt het mij heel persoonlijk. Mijn moeder kreeg chemotherapie en is een jaar in remissie geweest, maar een jaar geleden hoorden we dat de ziekte terug is. Ze staat gelukkig onder behandeling in één van de beste ziekenhuizen ter wereld op dit gebied, het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis (AVL) in Amsterdam. Als dank voor alle goede zorgen voor haar, voor ons gezin, maar ook voor al die andere kankerpatiënten, vonden wij het tijd om iets terug te doen.’’
Het idee voor een inzameling speelde al langer. Toen Ilse vertelde hoe haar vriend Esli voor de lol van Leiden naar IJmuiden was gelopen, ontstond de gedachte om aan zo’n wandeling een sponsoractie te koppelen. Toen Dymphna zelf in een interne uitgave van het AVL las over De 30 van Zandvoort, werd die gedachte een concreet plan. Het idee werd in de groepsapp van de vriendinnen gedeeld en al snel viel het besluit: ,,Dit gaan we doen!’’ Omdat Dymphna zelf graag wilde meewandelen, viel de keuze op de loop over achttien kilometer. Dertig kilometer lopen zou voor haar wellicht net iets te veel van het goede zijn. Het inschrijfgeld van de deelnemers gaat naar de AVL Foundation, maar dat was voor de dames nog niet voldoende. ,,We wilden er een eigen actie omheen bouwen’’, vertelt Dayde. In overleg met de AVL Foundation werd het streefbedrag op vijfduizend euro gezet. ,,Dat vonden we een gigantisch bedrag, maar toen we na een paar dagen al tweeduizend euro binnen hadden, wisten we dat het haalbaar moest zijn.’’ Die tweeduizend euro kwam bijeen door werving binnen de eigen vriendenkring. Daarna besloten de dames om het breder te trekken.
Een wervend filmpje op Instagram volgde. ,,Niet echt mijn ding, om een filmpje van mezelf te maken. Maar het werkte, de donaties kwamen binnen!’’ Vanaf dat moment zijn we een beetje brutaler geworden. We hebben shirtjes laten maken met een QR-code erop. Met die shirtjes aan zijn we gaan stappen in Haarlem. Dat hadden we sowieso wel gedaan, maar nu konden mensen meteen doneren via die code. Dat leverde in een paar uur tijd zo’n tweehonderd euro op. Dat had gemakkelijk het dubbele kunnen zijn, maar soms haperde de verbinding van een telefoon en konden ze niet direct doneren.’’ Elise vult aan: ,,Ons belangrijkste doel is om gezien te worden. Dat is in Haarlem goed gelukt. Bovendien, als mensen een borrel op hebben, zijn ze wat gemakkelijker te paaien!’’ Ook oproepen via internet en aandacht in de media leveren resultaat op. De teller blijft stijgen en dat stemt de dames tevreden. Dayde: ,,Mijn moeder is mijn motivatie om dit te doen, maar we doen dit niet voor mijn moeder. We doen het voor iedereen met kanker.’’
Dat gedegen onderzoek naar kanker en naar nieuwe medicatie echt het verschil kan maken, staat vast: ,,De pillen die mijn moeder nu krijgt, waren nog in onderzoek toen mijn moeder de diagnose kreeg. Een paar maanden kan dus al een heel verschil maken.’’ Vanuit de AVL Foundation wordt het initiatief van de dames ondersteund. Zo wordt bijvoorbeeld heel inzichtelijk gemaakt waar het geld precies naartoe gaat en krijgen de initiatiefnemers concrete handvatten om hun actie extra te promoten. Zaterdag breekt het uur van de waarheid aan. Vanaf 09.00 uur kan gestart worden, het is de bedoeling om als groep te blijven lopen, uiteraard allemaal gehuld in het actieshirt. ,,We moeten vóór 15.30 uur binnen zijn, maar dat moet gemakkelijk lukken. We denken vier à vijf uur nodig te hebben, inclusief de rustpauzes. Onderweg zullen we op Instagram (@teamtegenkanker) live verslag uitbrengen.’’ Wie wat geld kan missen en een bijdrage aan deze actie wil leveren, kan de QR-code bij dit artikel scannen. Je komt dan direct op de actiepagina van Team Tegen Kanker bij de AVL Foundation en kunt een bedrag overmaken.
Foto:
Ilse, Dayde en Elise zijn klaar voor de wandeltocht en hopen op nog meer financiële steun. Foto: Bos Media Services