IJmuiden – ‘Tout Technisch IJmond’ was afgelopen dinsdag 8 maart aanwezig bij de officiële aankondiging van het te bouwen Techport Innovation Centre in Velsen-Noord. De bouw zal volgens verwachting afgerond worden in 2023 en vanaf dat moment krijgt het innovatiecentrum een zeer belangrijke rol in het goed opleiden van voldoende technisch personeel met nieuwe skills en het inzetten van digitale technologie binnen de industrie. Ook draagt het bij aan de energietransitie door oplossingen te ontwikkelen waarmee efficiënter en schoner kan worden geproduceerd. Een mooie en zeer belangrijke ontwikkeling in de regio en daarbuiten.
Door Ingeborg Baumann
Er werd weer volop handen geschud, genetwerkt en geanimeerd gepraat in de Felison Cruise terminal waar de aankondiging van de fysieke plek waar de zogenaamde Innovatiemakers bij elkaar kunnen komen om te studeren, te werken, te ondernemen en te innoveren. Een plek voor bedrijven en scholen in de Metropoolregio Amsterdam en daarbuiten om in multidisciplinaire teams, in netwerken en ecosystemen, samen te werken aan een duurzame en digitale maak- en onderhoudsindustrie. De uitdaging en noodzaak om samen schoner en efficiënter te produceren, met goed opgeleide mensen van ieder niveau is van cruciaal belang voor de IJmond. Voor de Metropoolregio Amsterdam, waar we toch het episch centrum van zijn, en eigenlijk voor heel Nederland. Binnen het hart van de regio zullen verschillende partijen door samenwerking en het delen van kennis en innovaties moeten zorgen voor een betere toekomst.
Meer dan een gebouw
Het Innovation Centre komt te liggen aan de Rooswijkweg in Velsen-Noord. Handig, vlak bij Tata en het Nova College. 900 Vierkante meters voor innovaties, proefopstellingen en projecten voor MKB- ondernemers, startups, grootbedrijven, onderwijsinstellingen, docenten en studenten. Zo kan van elkaar geleerd worden en worden samengewerkt aan een duurzame toekomst, ook op digitaal gebied. Innovatieteams, studenten en onderzoekers, ondernemers en docenten kunnen kennis delen, innovaties testen, sparren en maken. Het gebouw wordt meer dan alleen een gebouw, het zal een toekomstbestendig broeinest worden. De Gemeente Velsen, Tata Steel, de Provincie Noord-Holland en het Nova College investeerden allemaal een miljoen euro in het project en heel veel partners steunen en sponsoren het prestigieuze project van harte. Velsen stimuleert innovatie en technisch onderwijs verder met €400.000 aan subsidie voor de programmering van het Techport Innovation Centre is afgelopen maandag bekend gemaakt.
Innovatiemakers
De eerste aanzet om mensen bij elkaar brengen om samen belangrijke zaken te realiseren, is hiermee gezet. De inhoudelijke invulling van het innovatiecentrum wordt het komende jaar bepaald door vertegenwoordigers vanuit het bedrijfsleven, onderwijs en overheid. Techport is hiervoor op zoek naar deze zogenaamde Innovatiemakers. Maar tijdens de geanimeerde bijeenkomst staan er al verschillende bedrijven en startups op om hun enthousiasme kenbaar te maken dus de interesse is groot. De subsidie wordt ook nog verder gebruikt om partijen bij elkaar te brengen in gezamenlijke innovatieprojecten en onderwijstrajecten.
Techport
Techport zet zich in voor de toekomst van de maak- en onderhoudsindustrie. Het is een krachtig netwerk van meer dan 70 bedrijven, scholen, kennisinstellingen en regionale overheden. Samen werken ze aan innovatie, voldoende goed opgeleid techniektalent en uitdagend techniekonderwijs. Mark Denijs, voorzitter Techport: ,,Sinds de start in 2013 hebben we tienduizenden jongeren geïnspireerd voor technologie, zijn de techniekopleidingen in de IJmond vernieuwd en verrijkt en sluiten ze beter aan op de praktijk. We hebben bijscholingsprogramma’s opgezet voor de onderhoudsmonteur van de toekomst, hebben tientallen mkb-bedrijven hun innovatie laten versnellen en zijn er nieuwe innovatieve bedrijven actief geworden in onze regio.” Jerry Notenboom is directeur coöperatieve Rabobank Haarlem-IJmond en onderstreept het belang van het inzetten op duurzaamheid en innovatie. Zéker ook voor nieuwe energie, nu meer dan ooit cruciaal. Hans Van den Berg, directievoorzitter van Tata Steel Nederland, zegt: ‘’Hoe koppelen we de innovaties aan ons toch wat logge bedrijf? Dit proces wordt door het Innovation Centre versneld en dat is heel erg nodig. Alleen samen kunnen we de gestelde doelen bereiken.’’ Wethouder Jeroen Verwoort is ook enthousiast: ,,Nu kunnen we toffe innovatieve dingen dóen!’’ Ruud Porck benoemt het Technisch College Velsen als voorportaal want: ,,Het is wel zo dat wat knappe koppen bedenken, handige handen uit moeten kunnen voeren.’’
Openingshandeling
Dan volgt de openingshandeling. Tot ieders verrassing komt een robothond, Spot genaamd, zijn intrede maken. Door een druk op de rode knop worden met een reuze knal blauwe slierten het publiek ingeschoten, hetgeen zorgt voor toch wel wat verschrikte kreten onder de techneuten. De inhoudelijke invulling van het Techport Innovation Centre moet nog worden bepaald. Hierbij wordt gekeken naar welke innovatiebehoefte er is binnen de maakindustrie als je kijkt naar het slimmer en efficiënter produceren. Samen met vertegenwoordigers vanuit het bedrijfsleven, overheid en onderwijsinstellingen, de innovatiemakers, wil Techport het komende jaar nadenken over deze invulling van het Techport Innovation Centre. Hiervoor organiseert Techport vanaf april 2022 elke maand een bijeenkomst.
Heb jij interesse om ook mee te denken over de invulling en wil jij zo je stempel drukken op de innovaties die worden gestart binnen de maak- en onderhoudsindustrie? Word dan innovatiemaker en meld je aan. Kijk voor meer informatie op techport.nl/innovationcentre.
Foto boven:
Hans van den Berg, directeur Tata Steel, Florus Roelofsen, voorzitter College van Bestuur ROC Nova College, Jeroen Verwoort, wethouder gemeente Velsen, Ilse Zaal, gedeputeerde Provincie Noord-Holland en Mark Denys, voorzitter Techport kondigen samen met Spot de Robot het Techport Innovation Centre aan. Foto: aangeleverd