Velsen/Regio – Eén op de drie mensen krijgt in zijn of haar leven kanker. Elke Nederlander krijgt met kanker te maken, als naaste, mantelzorger of nabestaande. De gemiddelde vijfjaarsoverleving van kanker is de laatste decennia gelukkig sterk toegenomen en ligt nu op 65%. Het gevolg daarvan is een groeiende groep van ruim 800.000 mensen die leven met of na kanker. Velen van hen kampen met de gevolgen van hun ziekte en behandeling(en).
Inloophuizen
Op 81 locaties in Nederland zijn centra voor leven met en na kanker, zoals ook het Inloophuis Kennemerland in Santpoort en Haarlem. De locatie in Santpoort is ook goed bereikbaar voor mensen uit de IJmond. Zij bieden ondersteuning als lotgenotencontact, een luisterend oor en ontspannende en creatieve activiteiten. Mensen kunnen zonder verwijzing binnenlopen, alleen vanwege corona is het maken van een afspraak tijdelijk noodzakelijk. Uit onderzoek blijkt dat de kwaliteit van leven van mensen geraakt door kanker, aanzienlijk verhoogd wordt door de bezoeken aan het centrum.
Juist ook in tijden van corona blijken de centra van grote waarde. Corona maakt je wereld kleiner en dat komt bij mensen geraakt door kanker dubbel zo hard aan. Want waar kun je terecht nu je je vrienden en familie veel minder ziet? En waar vind je afleiding als je net gehoord hebt dat je ziekenhuisopname voor de tweede keer is uitgesteld?
Helaas hebben de centra het op dit moment financieel zwaar. De pandemie trok een streep door veel evenementen, waardoor actievoerders niet in actie konden komen om geld op te halen. Dat het centrum moet blijven bestaan, staat als een paal boven water. En daar hebben ze hulp bij nodig!
Fondsenwerver gezocht
Daarom is het Inloophuis Kennemerland hard op zoek naar vrijwilligers die fondsen willen gaan werven en/of acties willen opzetten. Partner KWF helpt hierbij. Men zoekt mensen die proactief zijn, netwerk-skills hebben en eventueel fondsenwervende ervaring. Lijkt het je wat, of heb je nog vragen? Neem contact op met Jan de Wit via 06-46277917 of info@inloophuiskennemerland.nl.
Foto: archief