Santpoort-Noord – ,,Ja, nu ik dit boekje aan het afronden ben weet ik zeker dat nog een hele tijd mee wil. Denk ik…’’ Zo sluit Nils de Heer zijn vierde boek, Gevoel voor tumor, af. Een darmtumor, de angst voor kanker, weigerartsen, depressie en lijdend aan COPD. Niet echt om te schuddebuiken. Maar ook de humor van het leven op zaal, met muitende bejaarden en lollige verpleegkundigen die De Heer daarom aanduidt als ‘bloeddrukboa’s’. Bijzonder genoeg om Youp van ’t Hek in het voorwoord te laten schrijven: “Het leven is ingewikkeld. Alleen al omdat het einde ervan onvermijdelijk is. Vroeg of laat zijn we de pineut. Daarom proberen we er zoveel mogelijk van te maken. Humor is de smeerolie van deze machine en maakt het bestaan dragelijk. Zieke grappen op het randje van het bestaan die zowel de rijkdom als de armoe in het leven relativeren. Hoe dat heet? Gevoel voor Tumor? Prachtige titel voor een bijzonder boekje!”

Door Ingeborg Baumann
Nils de Heer (1964) woont in een appartement in Santpoort-Noord dat voldoet aan alle verwachtingen die je van de woning van een vrijgezelle schrijver zou kunnen hebben. Een enorm bureau, boekenkasten met heel veel verschillende boeken, waaronder die van zijn grote voorbeeld Tomas Ross, en verder een mannelijk gezellige inrichting. Hij schenkt uitstekende koffie. Gevoel voor Tumor is het vierde boek sinds het afscheid van zijn vroegere carrière in de financiële wereld. Zijn eerste boekje BANK Speak, een verklarend lexicon van de geheimtaal van de financiële wereld verscheen in 2014. In 2016 maakte hij naam met De Pijnbank, een financiële biografie over de in problemen verkerende Rabobank. Zijn best verkochte boek tot nu. Om zijn geest maximaal te prikkelen wilde De Heer voor zichzelf weten of hij ook een goede thriller zou kunnen schrijven. Zijn debuut op het gebied van faction De Raaf verscheen in 2019. Deze mix van feiten en fictie kon in ieder geval Tomas Ross zeer bekoren, deze gaf aan het met plezier te hebben gelezen.
Gevoel voor tumor
En dan nu Gevoel voor tumor, waarvan Nils de Heer zegt: ,,Tien jaar ellende en dan lekker drinken en roken als uitvlucht leverde chronische ontsteking van de alvleesklier (pancreatitus) en later een onverkwikkelijke darmtumor op. Voor een groot deel mijn eigen schuld ja. Waarom ik deze onzekere en nare tijd met humor beschrijf? Dat zit in ons gezin, zo gaan wij met narigheid om.’’ Hij vertelt verder: ,,Het eerste onderzoek dat ik had in verband met de tumor in mijn darmen, die achteraf goedaardig bleek, was bij professor doctor Geert Kazemier, werkzaam binnen de sectie oncologische chirurgie in VUmc, die aan het eind van het consult met me meeliep naar een andere onderzoekskamer. ,,Dan gaan we straks het hoekje om’’, wees hij de weg. Rare uitdrukking in dit verband. Maar het was natuurlijk niet alleen maar lol. Naast de tumor in de dunne darm werd ik tevens verdacht van kanker in de alvleesklier. Als je pancreaskanker hebt dan ga je echt letterlijk binnen een half jaar het hoekje om. Ik heb na een acute longaanval wel ernstige COPD overgehouden en ben dus chronisch ziek. Het is leven op een laag pitje. En ja, wat wil je dan? Ik ben single en er is weinig perspectief. De kroegen zijn ook nog eens dicht en je kunt niet eens opvolging geven aan een succesvolle flirt met een charmante buurvrouw. Dan is het leven uitsluitend vol te houden met gevoel voor tumor…”
Leven op zaal
Een van de triggers om het boek te schrijven was de ‘humor van het leven op zaal’, een leven zonder privacy waar hij zo erg tegenop zag. Een voorbeeld uit Gevoel voor tumor: ‘Gebrek aan privacy gedurende dag, maar erger nog tijdens de avond en nacht. Ik bedoel, het is toch potdomme geen prepuberale jeugdherberg waar je het reuze hormonaal opwindend vindt om door elkaar zichtbaar te moeten knorren. Die tijd had ik gehad. Misschien was ik te lang vrijgezel gebleven? Al was ik natuurlijk sinds de breuk met mijn laatste schatje niet ieder weekend alleen. Zeker in de tijd dat ik als zij-instromer weer was begonnen te drummen, nam ik wel eens een ondeugende dame mee naar huis. Seks, drugs and rock ’n roll. Nou ja, in mijn geval bier en sigaretjes en snelle plattepolderseks, als ik mazzel had!’
Banjeren
Nils is natuurlijk niet altijd ‘ziek grappig’: ,,Soms weet ik het niet zo goed. Ik mis bepaalde routines, het kleine sigaartje bij de eerste kop koffie. Ik heb altijd lekker gebanjerd en dit is een hele omschakeling. De keus is ook soms moeilijk. Of ik zit binnen twee jaar met een zuurstoffles in een rolstoel, óf ik hou het vol. De COPD kan ook progressief zijn, dat is nog steeds mijn angst.’’ De vraag rijst na deze ontboezemingen of de humor geen vlucht is, geen ontkenning. Dat is het volgens Nils niet: ,,Ik vlucht niet voor mijn eigen onzekerheden, emoties of angst.’’
Voorwoord
De vraag was hoe de aandacht van Youp van ’t Hek te trekken die nog nooit eerder een voorwoord voor wat voor boek dan ook schreef. Nils: ,,Ik stuurde de proefdruk met een open brief aan Youp. Ik schreef dat ik niet helemaal spoor en dat ik al schrijvend woorden verzin, net als hij. Aarsblaffen bijvoorbeeld, Tsjernobylselfie, zorgresort of bloeddrukboa’s. Na de zoveelste keer misprikken in mijn aderen voor het aanleggen van een infuus noemde ik de verpleegster een bloedvatdarter. Ik trok blijkbaar zijn aandacht want ik kreeg een mail terug met voorwoord. Heel stoer.’’
Gevoel voor Tumor is een open, emotioneel en kwetsbaar boek, ondanks of misschien wel dankzij de humor. Een boek met twee gezichten. Aan de ene kant de worsteling, de twijfel, de emotie en de angst. Maar ook met de kracht van humor. ,,Ik hoop dat mensen er iets aan hebben’’, zegt Nils.
Gevoel voor Tumor kost € 17,50 en is verkrijgbaar via alle online boekhandels in Nederland en Vlaanderen en via mijnbestseller.nl en bol.com.
Foto’s: aangeleverd