Santpoort – Vorige week vrijdag vierden de dames van de Creatieve MaandagOchtendGroep (CMOG) in Santpoort het 25-jarig bestaan van de groep. De geplande ‘receptie’ is vanwege Cocid-19 uitgesteld. Wel kregen de dames thuis een jubileumpresentje aangeboden.
Regio – Begin 1995 is het Samen-op-Weg proces van de gereformeerde Bethelkerk en de Nederlands-hervormde Dorpskerk, beide aan de Burg. Enschedélaan, nog in volle gang. Ook de jeugdclubs werken samen. Jeugdouderling Jantine Hartendorf van de Bethelkerk start dan het ‘Bijbels wandkleedproject’.
Zij vertelt: “Om de jongeren tussen de 12 en 16 jaar niet alleen met theorie bezig te laten zijn, vond ik het een goed idee om ook de handen te laten wapperen. Ik vroeg aan striptekenaar Bert Bus uit Santpoort-Zuid of hij een aantal Bijbelverhalen kon uitbeelden. Bert tekende onder andere de bekende strips ‘Archie, de man van Staal’ en ‘Malorix’ over de Romeinse nederzettingen in Velsen. Hij was meteen razend enthousiast en vertelde dat hij al langer rondliep met het idee om dat te doen.”
Bus is misschien wel geïnspireerd door een andere Santpoorter, kunstschilder Roelof Klein, uit Noord. Die maakt samen met schrijver Anne de Vries (van het boek Bartje) in de jaren vijftig een Kinderkleurbijbel. Hoe dan ook, de Bijbelse taferelen zien het levenslicht en de jeugd staat te popelen om de voorstelling met naald en draad uit te werken tot een wandkleed.
Kosteres Coba Slings van de Bethelkerk raakt gaandeweg bij het project betrokken en zegt: “Naarmate het kleed vorderde werd het voor de jeugd wat te lastig. Daarom riepen we de hulp in van enkele dames om het karwei te klaren. Toen dat in november 1995 gebeurd was wilden ze eigenlijk wel doorgaan met hun creatieve bezigheden. Jantine en ik vonden dat een leuk idee en zo ontstond onze groep. Elke maandagmorgen kwamen we in de Bethelkerk bij elkaar en maakten allerlei producten.”
Na de sloop van de Bethelkerk blijft de CMOG overeind en komt sinds 2002 bijeen in de Ontmoetingsruimte van de Dorpskerk. Naarmate de tijd als een schaduw heen vliegt puilen de kerkkasten uit. De groep besluit tot verkoop van de handgemaakte producten over te gaan door middel van een Bazaar. Dat moet veel publiek trekken dus organiseren de dames een grote rommel- en boekenmarkt met Rad van Avontuur, een loterij en wat dies meer zij. De plaatselijke neringdoenden helpen de groep aan prijzen en opnieuw steekt de jeugd de handen uit de mouwen; nu om alle spullen, die her en der zijn opgeslagen, naar de kerk te brengen. De netto-opbrengst gaat via de stichting Santpoort helpt Madras naar India. In die havenstad in het Verre Oosten verleent Stephan Vidyakar met zijn stichting Udavum Karangal (Helpende Handen) hulp aan te vondeling gelegde baby’s, verlaten kinderen en (geestelijk) gehandicapten van jong tot oud. Hij biedt onderdak, onderwijs en verzorging en helpt jongeren een baan te vinden.
Vidyakar mailt vanuit India zijn hartelijke gelukwensen aan ‘the Ladies of the Church’ en dankt de dames voor hun trouw aan zijn stichting. De CMOG heeft in al die jaren tienduizenden euro’s kunnen overmaken, al dan niet verhoogd door giften van de stichting Wilde Ganzen en andere instellingen. (Foto’s: aangeleverd)
Foto boven:
Dames van de CMOG tonen in september 2014 in de hal van de Dorpskerk het quiltkussen, bestemd voor de bank in de hal. Achter van links naar rechts: Tine Wiersma, Gurie Stijnman, Lenie van Gend, Wil van der Pijl, Rina Boudesteijn, Loes Keulemans, Fija Borst, Loes Jongenelen, Gerda Waaijenberg. Zittend: Jantine Hartendorf, Marian Out, Annelieke Hurkmans, Rietje Reehorst en Coba Slings.