Velsen – Lokaal FNV IJmond is een petitie gestart om de werknemers bij de Velsense tak van Tata Steel een steuntje in de rug te geven. Bij het staalbedrijf werd in de afgelopen twee weken regelmatig gestaakt door het personeel. De medewerkers zijn bezorgd over de ophanden zijn de reorganisatie van Tata Steel in Nederland. Daarbij zouden duizend mensen hun baan verliezen.
Volgens Lokaal FNV IJmond is het staalbedrijf in Velsen de toonaangevende positie, die het jarenlang bezette, geleidelijk kwijtgeraakt. ,,Er is te weinig geïnvesteerd in het onderhoud en de installaties. De medewerkers hebben het gevoel dat ze met het bedrijf in een uitzichtloze neerwaartse spiraal terecht gekomen zijn en dat het bedrijf aan de rand van de afgrond staat. Al ruim twintig jaar vloeit er geld vanuit Nederland weg naar de vestigingen in Engeland om daar de financiële gaten te dichten. Nu is het moment om het roer om te gooien.’’ De directie van Tata Steel heeft eerder al laten weten dat deze lezing niet juist is. Volgens het concern is er geen sprake van dat de Engelse tak met Nederlands geld gefinancierd wordt. Het is volgens de Europese directeur van Tata Steel zelfs zo dat er meer in Velsen is geïnvesteerd dan er winst is gemaakt.
De vakbonden willen dat er een beter toekomstplan voor de staalfabriek op tafel komt. ,,Een toekomstplan voor een echt duurzame toekomst met goede werkgelegenheid en doorpakken op het gebied van innovatie, milieu en de CO2 / energietransitie. Om daarmee weer een toekomst te creëren met blijvende werkgelegenheid, een toekomst voor de Nederlandse tak van het bedrijf, een toekomst voor onze kinderen, kleinkinderen en de volgende generaties, maar ook de toekomst van collega(s), firma’s, leveranciers, afnemers, klanten, buren, vrienden, familie, kennissen, en een ieder die op een of andere manier met dit mooie bedrijf te maken heeft.’’
Via www.petitie24.nl/petitie/3149/handen-af-van-tata-steel-ijmuiden kan de petitie getekend worden. Als er voldoende respons op komt, willen de initiatiefnemers een delegatie naar Den Haag sturen om de petitie aan te bieden aan de Tweede Kamer of aan minister Eric Wiebes van Economische Zaken. (Foto: Bos Media Servoces)