Velsen – Ze hebben er enorm veel tijd ingestoken en er ook veel van geleerd, maar dat ze het hun profielwerkstuk ook nog een mooie geldprijs zouden winnen, hadden Carmen Patrus en Niels van der Zijden totaal niet verwacht. ,,We deden eigenlijk maar wat’’, biechten ze op. Het geld kwam echter goed van pas, de investeringen die ze deden om hun project te laten slagen, zijn daarmee gecompenseerd.
Carmen (16) en Niels (19) leerden elkaar twee jaar geleden kennen, toen ze bij elkaar in de klas terecht kwamen op het Vellesan College. Niels had eerst mavo gedaan en stroomde vervolgens door naar havo, Carmen doorliep het volledige havotraject maar is een vroege leerling, vandaar dat ze nu al aan het examenjaar toe was. Eind vorig jaar brak voor hen het moment aan dat er een profielwerkstuk moest worden gemaakt. ,,Een eindwerkstuk binnen het profiel dat je gekozen hebt’’, verduidelijken ze. Carmen en Niels kozen allebei voor het profiel ‘Natuur en gezondheid’, waarom eigenlijk? Carmen: ,,Ik wil iets met software engineering gaan doen. Bijvoorbeeld programmeren, apps ontwikkelen of websites maken.’’ Voor Niels ligt het net iets anders, hij wil met elektrotechniek aan de slag. ,,Ik kwam van mavo af en miste economie in mijn pakket. Dat zat in meerdere profielen, dus ik kon verschillende mogelijkheden kiezen. Ik had al biologie gedaan, daarom heb ik voor dit profiel gekozen.’’
Voor het maken van een profielwerkstuk bedachten ze samen een plan. Een plan dat in het holst van de nacht blijkt te zijn ontstaan. ,,Het was vorig jaar, in een doordeweekse nacht. We konden allebei niet slapen en toen zijn we met elkaar gaan bellen via Discord. We hadden al een tijdje zitten chatten met elkaar en opeens kwamen we op het idee om een robot te gaan bouwen.’’ Het plan werd door de twee verder uitgewerkt en uiteindelijk wat ingedamd. Oorspronkelijk was het namelijk de bedoeling om een robot te bouwen die tot veel in staat was. ,,Een robot waarmee je kunt communiceren. Die wilden we dan maken voor het vak natuurkunde.’’ Die doelstelling bleek toch iets te hoog gegrepen, uiteindelijk koos het tweetal ervoor om een metalhead robot te bouwen, die kan headbangen op de maat van de muziek. Een robot met slechts één arm? ,,Ja, door gebrek aan geld en tijd is het bij één bewegende arm gebleven.’’ In november werden de eerste schetsen gemaakt. Wat volgde was een hele reeks bezoekjes aan een plaatselijke bouwmarkt om de onderdelen te halen.
Buiten schooltijd om gingen er heel wat uren op aan het bouwen van de robot. ,,We hebben er bijvoorbeeld de hele voorjaarsvakantie aan gewerkt. Alles bij elkaar hebben we er wel een paar honderd uur werk in zitten. De voorbereidingen duurden het langst.’’ Dat laatste kwam vooral doordat Carmen en Niels eigenlijk te veel wilden realiseren. Het was hun opdrachtbegeleider op school die hen adviseerde om te focussen op één specifiek aspect en dat bleek een goed idee te zijn. De robot is nu in staat om het handgebaar ‘sign of the horns’ (vuist waarbij de wijsvinger en pink gestrekt worden opgestoken) te maken, een gebaar dat door liefhebbers van de muziekstijl heavy metal veel wordt gebruikt. Ook kan de robot met het hoofd bewegen op het ritmte van de muziek. Voor de demonstratie hebben Carmen en Niels twee songs geprogrammeerd, maar: ,,Binnen een paar minuten kunnen we er een nieuwe song aan toevoegen. Dat is een kwestie van het aantal beats per minuut berekenen en een extra knop toevoegen aan de app waarmee de robot wordt bestuurd.’’
De twee hebben het project niet alleen als erg leuk, maar ook als zeer leerzaam ervaren. Carmen: ,,We hebben, om dit te maken, gewerkt met het programma Arduino. Daar had ik nog geen ervaring mee. Ik was zelf meer bekend met de programmeertaal c# en met dingen als HTML en Java.’’ Niels vult aan: ,,Electrical engineering was al mijn hobby en ik ga ook die studie doen. Ik wist er dus wel al het een en ander van, maar ik heb door dit project wel nieuwe foefjes geleerd voor een aantal dingen.’’ Door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) te Haarlem wordt jaarlijks een wedstrijd georganiseerd voor scholen in de regio op havo- en vwo-niveau. Het profielwerkstuk van Carmen en Niels werd als beste beoordeeld en dat leverde ze een bedrag van vijfhonderd euro op, dat ze samen mogen delen. De investeringen die ze maakten voor het bouwen van de robot bedroegen ongeveer tweehonderd euro, dus ze hebben er nog een mooi zakcentje aan overgehouden. ,,Ik heb er een audio interface van gekocht en een microfoon’’, vertelt Carmen. En Niels? ,,Ik heb er een boete van betaald.’’ (Tekst: Bos Media Services / Foto: Ruud Glas)
Van de robot is een filmpje op https://youtube/iGl24q5cAjQ geplaatst.