Velsen – Twee amendementen, een motie en maar liefst twee uur discussiëren in de gemeenteraad. Eens te meer is vorige week donderdag gebleken dat het kappen van bomen veel emoties losmaakt. De discussie over het bouwproject op de locatie van het voormalige Missiehuis in Driehuis was behoorlijk fel. Een voorstel van VVD, CDA en PS om een aantal monumentale bomen aan de noordzijde van het terrein te kappen, haalde het uiteindelijk niet.
Om een kwalitatief betere inpassing van bebouwing en parkeren te faciliteren, wilden de indieners van het amendement het mogelijk te maken om af te wijken van het Beleidsplan Monumentale Bomen uit 2013 en daarmee de kap van waardevolle en monumentale bomen aan de noord- en zuidzijde van de locatie Missiehuis toe te staan. De meningen over het voorstel waren duidelijk zeer verdeeld. De woorden ,,In bomen kun je niet wonen’’, waarmee VVD-fractievoorzitter Cas Schollink zijn betoog begon, waren koren op de molen van MaartenJan Hoekstra (GroenLinks). Hij somde direct een reeks dieren op die juist graag in de linde, het type boom waarom het hier gaat, wonen. Ook het nadrukkelijk vermelden van een maximum van vijf te kappen bomen aan de noordzijde was voor hem geen bespreekbare optie. Cees Sintenie (CDA) wierp tegen: ,,Het lijkt nu net of er een kaalslag gaat plaatsvinden in dat gebied, wij denken van niet. Wij willen de ruimte geven aan de ontwikkelaars om een mooi ruimtelijk plan op te stellen en niet vooraf te veel belemmeringen opleggen.’’
De discussie kreeg zelfs even een grimmig karakter, toen Schollink het initiatief van wethouder Sebastian Dinjens, om kort voor de discussie over dit onderwerp de raadsleden mee te nemen naar het terrein, bekritiseerde. Hij verweet Dinjens een gebrek aan vertrouwen in de gemeenteraad en zei: ,,Jammer dat dezelfde woorden niet in het stuk hebben gestaan.’’ Sander Smeets (D66) noemde het een schandalige uiting van Schollink: ,,Het feit dat de wethouder ons extra informatie wil geven is geen teken van wantrouwen maar juist lovenswaardig.’’ Na felle kritiek op zijn opmerking van diverse raadsfracties besloot Schollink om zijn woorden terug te nemen. Een meerderheid van de gemeenteraad kon zich uiteindelijk niet vinden in het voorstel om monumentale bomen aan de noordzijde van het terrein te kappen. Het door de gemeenteraad nu vastgestelde startdocument stelt de kaders voor het bouwplan op deze locatie. Hierin is onder meer vastgelegd dat zestig procent van de bestaande boomgaarde moet worden behouden. Het bouwplan omvat de realisatie van tachtig nieuwe woningen, waarvan een deel in de sociale sector. (Tekst: Bos Media Services, foto: archief)