Wekelijks legt Erik Baalbergen een typisch IJmuidens beeld vast, naar aanleiding van de actualiteit, een bijzondere gebeurtenis, een evenement of gewoon vanwege de mooie taferelen die IJmuiden biedt. Achter elke foto schuilen wetenswaardigheden over IJmuiden. In deze aflevering aandacht voor de IJmuidense zwembaden in de loop der jaren.
Tot begin dertiger jaren van de vorige eeuw kunnen IJmuidenaren openluchtzwemmen in zee of in het kanaal bij de sluizen. Voor overdekt zwemmen gaat de IJmuidenaar naar Stoop’s Bad in Overveen. In 1931 ontdekt de Velser Zwemvereeniging (VZV) de met water gevulde bouwput van de spuisluis ten noorden van de Noordersluis als ideale zwemplek. VZV krijgt toestemming om de bouwput te gebruiken zolang de bouw van de sluis op zich laat wachten. VZV richt de bouwput in als IJmuidens eerste maar tijdelijke openluchtzwembad en bouwt er zelfs kleedhokjes bij. Op 20 mei 1933 opent burgemeester Rambonnet ‘Zwembad Spuikanaal’. In de volksmond het dit zwembad ‘De Put’. Veel IJmuidenaren vinden hier tijdens de zomermaanden afkoeling en trekken hier hun baantjes. De Put verwelkomt tijdens een zomerseizoen zo’n veertigduizend bezoekers!
In 1936 besluiten de gemeente Velsen en VZV tot de bouw van een overdekt zwembad aan het Tiberiusplein in IJmuiden. Op 17 juni 1937 wordt het Velserbad officieel geopend. Een dag later mag het gewone publiek kennis maken met het overdekte zwembad. Ook hier brengt menig IJmuidenaar vele uurtjes door met zwemles, schoolzwemmen en vrij zwemmen. Wie herinnert zich niet de wrede ijzeren haak van de badmeester of badjuf tijdens de schoolzwemlessen?
Vanaf begin 1937, terwijl het Velserbad nog in aanbouw is, bouwt de N.V. Heerenduin, een onderneming van Jan Bleeker en familie, een openluchtzwembad dichtbij de speeltuin ‘In Veilige haven’ in het Heerenduingebied. De omliggende duinen en bossen moeten de zeewind weghouden van het zwembad. Het duinwater wordt ter plekke opgepompt, gezuiverd en verwarmd. Op zaterdagmiddag 15 mei 1937, bij aanvang van het buitenzwemseizoen en een maand voor de opening van het Velserbad, opent burgemeester Kwint in de stromende regen ‘De Heerenduinen’ met een toespraak en het hijsen van de Nederlandse vlag. Hierna neemt directeur Verwaijen van de visserijschool als eerste een duik in het nieuwe openluchtzwembad. Na een demonstratie door de IJmuider Reddingsbrigade maakt het publiek kennis met het zwembad. Jaarlijks ontvangt De Heerenduinen veel IJmuider zwemlustigen. In de volksmond wordt dit zwembad ‘Bleekersbad’ genoemd, naar de directeur Jan Bleeker. VZV gaat vanaf het begin van het zwemseizoen 1939, als ‘De Put’ vanwege de voortzetting van de bouw van de spuisluis gesloten wordt, bij De Heerenduinen zwemmen.
In 1955 koopt de gemeente Velsen het openluchtzwembad van de familie Bleeker. Het terrein ligt in het uitbreidingsplan van Nieuw-IJmuiden en krijgt de bestemming van wegen (onder meer voor de doortrekking van de Heerenduinweg), recreatie en zwembad. Het zwembad wordt ondergebracht bij de Gemeentelijke Bad, Was en Zweminrichtingen. Medio zestiger jaren wordt het sterk verouderde openluchtzwembad grondig gerenoveerd. Op 17 juni 1966 wordt De Heerenduinen opnieuw in gebruik genomen.
In januari 1979 sluit het Velserbad haar deuren, nadat op 9 december 1978 zwembad De Hoogeberg is geopend. Dit destijds moderne overdekte zwembad staat op het terrein van het voormalige gasbedrijf aan de Trompstraat. De Hoogeberg is tot de sloop in 2003 hèt overdekte zwembad van IJmuiden. Van 1975 tot medio 2003 vinden ook zwemactiviteiten plaats in het instructiebad naast sporthal Zeewijk.
In 1995 komt B en W van Velsen met een bezuinigingsvoorstel, waarbij sluiting van het openluchtbad De Heerenduinen dreigt. Onder andere belangengroep ‘Vrienden van het (openlucht-)zwembad De Heerenduinen’ wil sluiting voorkomen. De gemeente gaat op zoek naar een financieel verantwoorde oplossing. Deze wordt gevonden in de bouw van een binnen- en buitenbad op de plaats van De Heerenduinen. Op 5 dec 2001 verricht wethouder van sport Annemiek Korf de officiële start van de bouw van het nieuwe zwemcomplex ‘Combibad De Heerenduinen’. Op 20 februari 2002 wordt de eerste paal door wethouder Korf geslagen. De oude accommodatie wordt gesloopt en de bouw kan beginnen. Een klein jaar later wordt het hoogste punt van het nieuwbouwcomplex bereikt. Vanaf 22 augustus 2003 kunnen de zwemlustigen hun hart in de nieuwe De Heerenduinen ophalen. Het is momenteel de enige openbare zwemgelegenheid in IJmuiden, naast de zee natuurlijk!