Velsen – Onder het toeziend oog van tientallen belangstellenden heeft burgemeester Frank Dales maandagmiddag samen met Frits Vermeulen, de voorzitter van het Comité 4 en 5 mei Velsen, het tijdelijke holocaustmonument op Plein 1945 onthuld. Het kunstwerk, dat de titel ‘Levenslicht’ draagt, bestaat uit een verzameling stenen, die om de paar seconden door een blauwe lichtstraal worden beschenen. Het is onderdeel van een landelijk project, dat door kunstenaar Daan Roosegaarde is uitgevoerd.
Dat het monument juist afgelopen maandag werd onthuld, is geen toeval. Het was die dag precies 75 jaar geleden dat de stad Auschwitz en de diverse daarbij gelegen concentratiekampen werden bevrijd. De naam Auschwitz staat sinds de Tweede Wereldoorlog symbool voor de Holocaust. ,,De zwartste periode uit onze geschiedenis’’, noemde burgemeester Dales het maandag in zijn inleiding. Destijds werden vanuit Nederland 104.000 Joden, Sinti en Roma weggevoerd, de meesten van hen keerden nooit meer terug. ,,Niet omdat ze iets verkeerd deden, maar omdat ze waren wie ze waren. Door hen te gedenken maken we ze in onze gedachten levend’’, aldus Dales. In de Joodse cultuur is het gebruikelijk om stenen op een graf te leggen, door die traditie liet kunstenaar Daan Roosegaarde zich inspireren toen hij het kunstwerk vervaardigde. Hij verwerkte er 104.000 stenen in, die eerst als geheel in Rotterdam werden getoond en nu verspreid over 170 gemeenten te zien zijn.
Te midden van de stenen staat een kleine zwarte zuil met daarin een blauwe lichtbron. Bij de plechtige onthulling was het maandagmiddag nog net niet donker genoeg om het blauwe schijnsel te kunnen waarnemen, maar velen namen de moeite om een kwartier te wachten en toen was duidelijk zichtbaar hoe het licht over de stenen viel. Elke paar seconden gaat het licht aan en vervolgens dooft het weer, als een ademhaling in licht. Dales was toonde zich verheugd in de grote opkomst bij de onthulling en zei: ,,Ook al ken ik u niet, we zijn wel gelijk. We zijn elkaars medemens. Elkaar zien als gelijke moet onder alle omstandigheden blijven bestaan. Elk licht dat hier straks brandt is het licht van een medemens.’’ Vervolgens riep hij de aanwezigen op om te blijven waken voor discriminatie. Wie het monument op Plein 1945 met eigen ogen wil aanschouwen, moet niet te lang wachten. Het zal er maximaal veertien dagen blijven staan. (Bos Media Services, foto boven: Bos Media Services, overige foto’s: Ton van Steijn)