Regio – Negen gemeenten in de regio, waaronder Velsen, willen met minister Cora Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in gesprek over de hinder door nachtelijk vliegverkeer. Van de minister willen ze horen op welke termijn de oostelijke aanvliegroute, die in 2015 werd gesloten, weer zal worden ingevoerd. Ook zijn de gemeenten ontevreden over het feit dat het aantal nachtvluchten niet is teruggebracht van 32.000 naar 29.000, zoals al in 2013 is overeengekomen in de Omgevingsraad Schiphol. Wel is onlangs een voorstel goedgekeurd van de Luchtverkeersleiding en Schiphol voor hinderbeperking bij het nachtelijk aanvliegen op de Zwanenburgbaan (vanuit het noorden). Dat voorstel komt voort uit een verzoek van de negen gemeenten voor hinderbeperking van nachtvluchten.
De hinder wordt bij uitvoering van het voorstel beperkt doordat de vliegtuigen in een smal vliegpad aanvliegen en op grotere hoogte. Het gevolg hiervan is echter dat de overlast zich voor een deel verplaatst naar het toch al zwaar belaste gebied Castricum-Noord en Limmen.
Die toename vinden de negen gemeenten onaanvaardbaar, ze gaan daarom niet akkoord met het voorstel. ,,Daarom is de herinvoering van de oostelijke nachtelijke aanvliegroute ook van cruciaal belang”, zegt de Velsense wethouder Sebastian Dinjens namens de samenwerkende gemeenten. De schadelijke gevolgen van de nachtelijke vlieghinder worden nog eens onderstreept door de resultaten van de laatste gezondheidsmonitor van de GGD Hollands Noorden en GGD Zuid-Kennemerland: ,,Uit de monitor komt naar voren dat 3 tot 17 procent van de bevolking in onze regio ernstig verstoord is in de slaap. Dit is aanmerkelijk hoger dan de percentages volgens de berekeningen van het ministerie. Die zouden namelijk tussen de 0 en 9 procent liggen. Zoals uit onderzoek bekend is geworden, kan slaapverstoring leiden tot ernstige gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, bloeddrukverhoging en depressiviteit. En dat doet het dan ook in onze regio,” aldus Dinjens. Naast Velsen zijn Alkmaar, Bergen, Beverwijk, Castricum, Haarlem, Heemskerk, Heiloo en Uitgeest vertegenwoordigd in het overleg. (Foto: archief)