Wekelijks legt Erik Baalbergen een typisch IJmuidens beeld vast, naar aanleiding van de actualiteit, een bijzondere gebeurtenis, een evenement of gewoon vanwege de mooie taferelen die IJmuiden biedt. Achter elke foto schuilen wetenswaardigheden over IJmuiden. Deze week aandacht voor ‘Kennemerhof’.
Het pand op de hoek van de Kennemerlaan en de Edisonstraat, met een restaurant op de begane grond, staat in de geheugens van veel IJmuidenaren gegrift als ‘Kennemerhof’. Het pand is in 1930 aan het vooroorlogse Kennemerplein gebouwd naar het ontwerp van de IJmuidense architect N. ten Broeke. Het zogenaamde “kubistisch-expressionistische” ontwerp is geïnspireerd op de stijl van de Amsterdamse school. Karakteristiek zijn onder meer de hoog opgetrokken rechthoekige trappenhuizen. We kennen deze stijl van diverse – en inmiddels verdwenen – scholen en andere gebouwen in IJmuiden uit dezelfde periode. Het hoekpand is onderdeel van een bouwblok waartoe ook de naastgelegen woningen aan de Edisonstraat behoren. De architect heeft rekening gehouden met de grote vraag naar zalen in IJmuiden voor vergaderingen, bruiloften en partijen. Naast de grote ruimte op de begane grond komt er een grote zaal op de eerste verdieping. De eerste steen bevindt zich links van de zij-ingang aan de Edisonstraat en vermeldt: ‘De eerste steen gelegd door Wilhelmina Rolvink oud 3 jaar 12 october 1930’.
Het pand wordt op 2 april 1931 in gebruik genomen als ‘Hotel-Café-Restaurant Kennemer Hof’. De naam wijzigt al spoedig van ‘Kennemer Hof’ naar ‘Kennemerhof’. De eigenaar is Wim Koster, destijds een bekende voetballer in het eerste elftal van Stormvogels. De openingsdatum valt samen met de dertigste verjaardag van Neeltje, Wims vrouw. Wim en Neeltje hebben elkaar ontmoet in café Czaar Peter op de hoek van de Keizer Wilhelmstraat en de Bloemstraat. Neeltje staat dikwijls achter de tap en Wim komt daar regelmatig om een kaartje te leggen of te biljarten. Het stel trouwt in 1924 en wordt dan, na een tip van bierbottelaar Bakkertje Bier, uitbater van een café in de Kanaalstraat.
In 1931 koopt het paar het nieuw gebouwde pand aan het Kennemerplein van Willem Rolvink. Het gezin Koster – Wim, Neeltje en twee dochters – gaat in het naastgelegen woonhuis wonen. Wim en Neeltje worden gastheer en gastvrouw van Kennemerhof. Gezien Wims nauwe banden met Stormvogels wordt Kennemerhof het clubhuis van Stormvogels. Hiermee heeft de voetbalclub heeft een eigen honk en heeft Wim klandizie. De voetbalclub speelt tot in de Tweede Wereldoorlog op De Kikvorsch, een sportterrein ten zuiden van de gelijknamige begraafplaats van de familie Boreel. Het terrein ligt grofweg tussen de huidige Lange Nieuwstraat en Maasstraat, tussen de Zuidarcade en het Marktplein. Vanuit Kennemerhof gezien ligt De Kikvorsch zo’n beetje aan het einde van de Edisonstraat; niet ver dus. Na enkele jaren wordt Kennemerhof ook de thuisbasis van twee supportersclubs van Stormvogels en van de Damclub IJmuiden (DCIJ).
Kennemerhof heeft twee ingangen. De hoofdingang aan de Kennemerlaan geeft toegang tot het café met fraaie koperen bierpompen, de grote zaal op de eerste verdieping, drie hotelkamers en de bestuurskamer. De ingang aan de Edisonstraat geeft toegang tot het zogenaamde ‘kombofje’. Volgens een woordenboek is een kombofje een klein afgesloten gedeelte van een vertrek of een klein kombuisje. Kennemerhofs kombofje is een kleine ruimte met een balie en enkele krukken. Klanten ‘met een luchtje’ zoals vissers, havenarbeiders en stokers kunnen hier een borreltje halen, gescheiden van de nette klandizie in het café. Na winkelsluitingstijd zijn hier flessen drank te koop; menig kind wordt door vaders naar het kombofje gestuurd voor een flesje. De ruimte is ook in gebruik als opslagruimte en voor de aflevering van goederen en de inname van lege biervaten en kratten.
Begin 1942 wordt Kennemerhof door de Duitsers gevorderd. Drie jaar na de bezetting komt Kennemerhof weer in bedrijf. In 1953 neemt Jan Glas het beheer van Kennemerhof over; hij pacht het hotel van eigenaar Wim Koster. In 1960 krijgt Kennemerhof na het vertrek van Glas weer nieuwe uitbaters. In 1968 verhuist Stormvogels naar Sportpark Zeewijk, met eigen faciliteiten. Daarna wordt de nauwelijks meer gebruikte bovenzaal verbouwd tot hotelkamers en wordt de keuken vergroot. In 1975 krijgt Kennemerhof weer nieuwe eigenaren. In de loop der jaren ondergaat Kennemerhof diverse verbouwingen en veranderingen. Tegenwoordig huisvest het pand op de begane grond een Grieks restaurant. Het hotel bestaat na bijna negentig jaar nog steeds, zij het tegenwoordig onder de naam ‘Hotel Velsen’ met ruim twintig kamers.