IJmuiden – Het oudste shantykoor van IJmuiden houdt op te bestaan. Met pijn in het hart hebben de leden van ’t Staende Tuygh moeten besluiten om de stekker eruit te trekken. Het 25-jarig jubileum zou over enkele maanden een feit zijn geweest, maar zal door dit besluit niet worden gevierd.
Begin dit jaar was al een van de twee accordeonisten opgestapt, na de zomervakantie bleek dat ook de tweede accordeonist wilde stoppen. Toen ook de dirigent besloot zijn taak neer te leggen, zagen de koorleden geen andere mogelijkheid dan het opheffen van het koor, dat op 16 januari 1995 in buurthuis De Brulboei werd opgericht. Het was Koen van der Wal, destijds vrijwilliger bij zowel het Zee- en Havenmuseum als bij het buurthuis, die de aanzet hiertoe had gegeven. Onder de bezielende leiding van dirigent Wil Kramer werden de meeste van de 26 enthousiaste zangers voor het eerst geconfronteerd met shantys (werkliederen aan boord van de zeilschepen) en zeemansliederen. Het eerste optreden was na acht maanden tijdens Sail 1995 in de vishal en een dag later op de Kanaaldijk. Het IJmuidens publiek was zeer enthousiast en binnen een aantal maanden was het aantal leden van het koor verdubbeld tot 53.
In haar bijna 25-jarig bestaan heeft ’t Staende Tuygh heel veel optredens verzorgd, zowel in binnen- als in buitenland. Er werd deelgenomen aan shantyfestivals door heel Nederland en op bijna alle haven- en pre-sailfestivals in IJmuiden en een paar in Rotterdam. Ook werd gezongen bij de afvaart van cruiseschepen, op riviercruiseschepen, in verzorgingstehuizen, op feesten en partijen, tweemaal in Newcastle, in Hull, enzovoort. Het koor heeft drie cd’s en een dvd gemaakt en stond aan het baken van vier IJmuidense koren, te weten Nelsons Blood, Grace Darling, de Raddraaiers en Nortada. Drie koorleden van het eerste uur, te weten Henk Pietersma, Henk Visser en Dieter van Laar, waren nog altijd actief en hebben in bijna 25 jaar meer dan tweehonderd zangers, muzikanten en dirigenten zien komen en gaan. Op zondag 20 oktober zullen de leden op gepaste en grootse wijze afscheid van het koor nemen met een vaartocht, met een diner (galgenmaal) als afsluiting. (foto: aangeleverd)