De inschrijving voor de eerste regionale editie van ‘Startup in Residence’, hét startup-programma voor de overheid, is geopend.
Negen gemeenten uit de Metropoolregio Amsterdam, waaronder Velsen, gaan samen op zoek naar slimme en innovatieve oplossingen voor vraagstukken als eenzaamheid in de regio, het stimuleren van een leven lang ontwikkelen, het tegengaan van het verzakken van huizen en het verbeteren van de aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt. Startups, scale-ups, sociaal ondernemers en innovatief MKB worden uitgedaagd om met slimme oplossingen te komen.
Na drie succesvolle programma’s in Amsterdam is het nu tijd voor een programma voor de hele Metropoolregio. Het voordeel van een regionaal programma is dat de innovatieve oplossingen die in de ene gemeente getest worden vervolgens ook in een andere gemeente kunnen worden toegepast. De deelnemende gemeenten zijn: Almere, Amsterdam, Diemen, Haarlem, Haarlemmermeer, Lelystad, Purmerend, Velsen en Zaanstad. De inschrijving sluit op 14 oktober 2018 om middernacht.
Naast de vraag naar oplossingen voor vastgestelde vraagstukken is er ook deze editie weer de zogenoemde ‘wildcard challenge’. Hiervoor kan worden ingeschreven met een oplossing voor een niet vooraf opgestelde vraagstuk. Kijk voor een overzicht van alle vraagstukken op www.startupinresidence.com/ama.
Op 20 september vindt er een informatieavond plaats waar geïnteresseerden vragen kunnen stellen over de vraagstukken, het programma en de inschrijvingsprocedure. Met het Startup in Residence Programma bieden de deelnemende gemeenten een uitgebreid trainingsprogramma van 6 maanden voor startups, scale-ups, innovatief MKB en sociaal ondernemers die maximaal 5 jaar staan ingeschreven bij de KvK. De deelnemers krijgen toegang tot een grote pool van kennis en worden begeleid door ervaren mentoren.
De gemeenten stellen werkruimtes voor de startups beschikbaar, bieden de mogelijkheid om pilots te doen en de oplossingen te testen in de regio. De intentie van de gemeente(n) is om ‘launching customer’ of partner te worden bij de deelnemende startups.
Een startup die eerder meedeed is Global Guide Systems, die een slimme oplossing bedacht om drukte op het water tegen te gaan: ,,Wij hebben ongelofelijk veel geleerd over hoe de gemeente werkt. We hebben veel moeten overleggen en er zijn vele kleine aanpassingen gemaakt, maar het leidde uiteindelijk tot een langdurige en waardevolle samenwerking.” (foto: Pixabay)