Als door een magneet werden duizenden fietsers zondagochtend naar de verschillende startpunten van de Rabobank Fietsdag getrokken. Daar kon je inchecken en kreeg je de beroemde tas voor onderweg mee. Welgemoed stapten de fietsers op de pedalen voor een groene route van 35 kilometer door de IJmond.
Het meefietsen levert voor alle organisaties een prachtige donatie voor de clubkas op. Per fietser 12,50 euro. Met het maximum van 40 fietsers zou dat 500 euro kunnen betekenen. Een heel welkom bedrag voor alle verenigingen.
,,Eigenlijk voor de pepernoten’’, vertelt een fietser van Sinterklaas Heemskerk met een grote lach. Bij Velser Operagezelschap Bel Canto gaat de donatie naar de solisten die moeten worden ingehuurd voor het tweejaarlijkse optreden. Dat bewijst wel hoe divers de verenigingen in de IJmond zijn.
Ook wordt er gefietst voor goede doelen: Stichting Kinderen van de Masai kwam met wel 30 man om geld bij elkaar te brengen voor kansarme kinderen in Kenia. Vrienden van La Passe fietsten voor de dansles van verstandelijk gehandicapten.
Verder lieten de bridgers zien dat ze ook sportief zijn. En fietsten onder meer leden van popkoor Surprising 108 uit Uitgeest, Showgroep Extreem van de majorettes en heel veel sporters van tal van verenigingen.
Jong en oud stapten met veel plezier op de fiets, al dan niet elektrisch aangedreven. Een van de jongere fietsers was Ydse van 9 jaar die er heel sportief uitzag met zijn fietshelm en fietskleding. Met zijn ouders fietste hij mee voor Volleybalvereniging Jonas uit Beverwijk. Ydse is zelf meer van het beachvolleybal maar zo’n Rabobank Fietsdag gaat hij niet uit de weg.
In Velsen startte zelfs de vijfjarige Ties Piersma (foto rechtsmidden). Met zijn ouders en opa wilde hij graag meefietsen met Bartlehiem IJmuiden, oftewel de Marconistraat, bekend vanwege het Pierloopfeestje. Zijn moeder Wendy had wel een plan B bedacht: ,,Als hij niet meer verder kon, zouden wij zijn fiets ergens neerzetten en dan kon hij achterop verder. De fiets zouden we dan later wel ophalen. Hij kan goed fietsen, maar dat hij pas na 22 kilometer opgaf verbaasde ons zeer. Hij fietste de hele weg voorop, naast zijn opa.’’
Vanuit de Rabobank is maanden hard gewerkt voor de voorbereidingen van de Rabobank Fietsdag. Elk jaar is er een andere route. Dit jaar waren Eva Rijs en Ilse Moerkerke projectleider. Ze bezochten alle stempelposten en waren ingehuurd voor het ‘blussen van brandjes’, lees: banden plakken en andere kleine problemen oplossen.
Ook directievoorzitter Jakob Klompien en zijn zoon klommen weer op de ‘bezemwagen’ om vooral boven het kanaal waar nodig te hulp te schieten. Er was veel lof voor de mooie groene route van dit jaar, die voerde door de polder en door Spaarnwoude, waar bij Informatieboerderij Zorgvrij die middag zelfs een kalfje werd geboren. Dat was overigens niet gepland, maar wel mooi meegenomen, net als het heerlijke fietsweer.
Eva Rijs memoreerde nog de inzet van alle Rabobank vrijwilligers bij de stempelposten, de vriendelijke verkeersregelaars en alle muziekverenigingen die hun steentje bijdroegen door de fietsers bij de stempelposten te trakteren op hun uitgebreide repertoire. Bij Pont Velsen stond, bijna traditioneel, trio Second Opinion zijn best te doen. Zij hebben de lach aan hun broek hangen en dat scheelde bij de wachttijden voor de drukke pont een slok op een borrel.
De Rabobank Fietsdag kost Rabobank IJmond en omstreken zo’n 50.000 euro, waarvan het grootste gedeelte naar de fietsers van zo’n 197 verenigingen en organisaties gaat. Circa 4.000 mensen volbrachten zondag hun 35 kilometer en dat betekent dus ‘kassa’ voor alle deelnemende clubs.
,,Als coöperatie willen wij onze leden en cliënten graag iets teruggeven’’, aldus Eva Rijs. ,,Voor de jaarlijkse Rabobank Fietsdag wordt jaarlijks 50.000 euro begroot bij het Rabo Dichtbijfonds, dat overigens nog veel meer mooie donaties doet om de IJmond te versterken.’’ (foto: Hans Lammers)