In 1939 begon in een hoekpand aan de Willemsbeekweg Wim Geels zijn ‘galanterie’, een winkel in kachels, haarden, zinkwerk en andere huishoudelijke artikelen. Nu, 75 jaar later, is het pand nog steeds eigendom van de ondernemende familie Geels en zijn er plannen om hier iets bijzonders te doen. Een mooi moment om terug te kijken op een stukje familiegeschiedenis in IJmuiden.
Loodgieter Wim Geels trouwde in 1938 met Marie Nederlof, dochter van een smid. Wim kwam in het bedrijf van zijn schoonvader en begon zijn galanterie in de voormalige smidse aan de Willemsbeekweg. Niet zo gek dus dat hij begon met haarden en kachels, naast andere huishoudelijke artikelen. Het waren moeilijke tijden, zeker toen in 1942 een groot deel van de IJmuidense bevolking werd geëvacueerd en half IJmuiden werd platgelegd om schootsveld voor de Duitsers te creëren. Maar de galanterie aan de Willemsbeekweg mocht blijven. De rij woningen aan de Willemsbeekweg lag precies aan de rand van de bebouwing die bleef staan. Wim Geels zat in het IJmuidens verzet en overleefde de oorlogstijd. En met de wederopbouw van IJmuiden groeide zijn gezin uit met vier zoons.
Ook de winkel groeide mee. Kennelijk was de familie Geels niet de enige familie die zo groeide, want Wim Geels breidde zijn winkel uit met speelgoed en dat was een goede zet. In de 50-er jaren besloot hij te stoppen met de verkoop van kachels, er waren toen meer winkels in IJmuiden in die handel en hij zag er weinig toekomst in. De winkel kreeg in die tijd een nieuwe naam, Het Geschenkenhuis, en naast gebruiksgoed als potten en pannen en het speelgoed kwam er ook ruimte voor meer luxe artikelen, zoals exclusieve serviezen. Met de wederopbouw van IJmuiden en de nieuwe winkels aan Plein 1945 nam Wim de kans waar om nog een winkel te beginnen. Hij verdeelde zijn handel en begon aan Plein 1945 nummer 51 Geels Geschenken, waar vooral luxe producten werden verkocht. Aan de Willemsbeekweg bleef hij echter speelgoed verkopen, onder de naam Wim Geels Speelgoed.
De zoons werden groot en twee van hen kwamen in het bedrijf. Dirk nam in de zestiger jaren de winkel aan Plein 1945 over en werkte daar met veel plezier. Hij verhuisde later naar een pand iets verderop in het rijtje. Beide panden hebben tegenwoordig een andere bestemming. Zijn broer Wim nam samen met zoon Paul in 1990 de winkel aan de Willemsbeekweg over en startte met de verkoop van meubels. Het was een goede tijd want er was zoveel belangstelling dat Wim en Paul hun meubels vanuit verschillende panden gingen verkopen. Zo hadden zij ooit vijf pandjes aan de Begijnestraat in Beverwijk, een groot pand in Zaandam, en winkels in Haarlem en Amsterdam. Het laatste uitstapje naar de Breestraat in Beverwijk duurde slechts acht maanden. ,,Het zijn andere tijden,’’ aldus Wim Geels. ,,We hebben onze nek uitgestoken, maar je moet ook inzien wanneer het genoeg is.’’
Maar Paul is twee jaar geleden zijn winkel Geels Meubelen aan de Lange Nieuwstraat begonnen, naast en samen met Wonen Totaal. Het opgeknapte pand is een enorme verbetering voor de uitstraling van de Zuid Arcade, dankzij de familie Geels die durfde te investeren. De zaak verkoopt nu moderne meubels en woonaccessoires van over de hele wereld en naar de nieuwste trends en de zaken gaan goed. ,,De smaak van de consumenten is breder en wij springen daarop in door maatwerk te leveren’’, aldus Paul Geels. ,,In al die 75 jaar heeft service bij ons voorop gestaan. Onze winkels hebben het overleefd door aan de weg te blijven timmeren. Wij kennen onze klanten en bieden ze veel extra’s in de vorm van een goede deal en service. Eigenlijk kun je zeggen dat wij altijd zijn meegegroeid met onze klanten.’’
En nu heeft Paul, nog geheime, plannen voor het pand aan Willemsbeekweg 66. Het hoekpand waar zijn opa Wim begon met zijn galanterie is ingevoegd in het grotere pand, ooit drie woningen. Nu is er een uitverkoop van de meubels die zijn overgebleven na het vertrek van de Breestraat. Na deze verkoop krijgt het pand aan de Willemsbeekweg na 75 jaar een nieuwe invulling.