Er was zaterdagmiddag een grote opkomst in de Dorpskerk bij de presentatie van de jubileumeditie van De Zandpoort, de jaarlijkse uitgave van Stichting Santpoort.
Twee sprekers waren uitgenodigd om de bijeenkomst op te luisteren en dat gebeurde op degelijke en interessante wijze. Echter bijna nog belangrijker dan het 40-jarig jubileum was het afscheid van voorzitter Lieke Baron.
Lieke Baron begon de bijeenkomst met een terugblik op 40 jaar ‘successen en teleurstellingen’. Zij eerde de oprichters van Stichting Santpoort die de stichting oprichtten vanwege de ‘bouwwoede’ in de jaren ‘70 waardoor veel monumenten sneuvelden. Er is in 40 jaar veel tot stand gebracht. ,,Er is nu meer inspraak’’, aldus Baron. ,,Maar toch blijf ik me zorgen maken om het monumenten- en groenbeleid.’’ Een wens die zij uitsprak voor de toekomst is een dorpsplein in Santpoort-Zuid.
De eerste spreker, Paul Knevel, docent Publiekshistorie van Universiteit van Amsterdam, sprak op waarderende en amusante wijze over het belang van organisaties als Stichting Santpoort. Hoe toepasselijk! Historische organisaties ontstonden in Nederland in twee periodes, eind negentiende eeuw en in de periode 1960-1980 omdat men toen de waarde van historie ging inzien. Hij bracht beeldend de belangen van bestuurders (de vooruitgang) en de historische organisaties (behoud van belangrijke erfgoed) naar voren. En eindigde met de uitspraak dat er altijd werk aan de winkel blijft.
De tweede spreker was Saskia Ouwehand, verbonden aan de landelijke Stichting Buitenplaatsen, Landgoederen en Kastelen, www.sblk.nl. Met de website waar zij voor werkt wil men mensen verbinden met de buitenplaatsen omdat hier veel historie te vinden is. Zeker de moeite waard als je een leuke dag wilt plannen.
Na de sprekers was het tijd voor het afscheid van Lieke Baron als voorzitter. Er kwamen veel lovende woorden en cadeaus voor deze inspirerende vrouw. ,,Met een glimlach kon ze de meest vreselijke dingen tegen politici zeggen en toch bleven ze haar aardig vinden’’, was een van de uitspraken van Niek van Zanten, vice voorzitter van Stichting Santpoort.
Hij roemde Lieke Barons inzet met de woorden dat zij een passie heeft voor groen, blijft vertellen over Santpoort en bijzonder veel kennis heeft over alle plannen die te maken hebben met de gemeente Velsen en Santpoort in het bijzonder. Ook werden alle ‘wapenfeiten’ van Baron genoemd, zoals het 16-jarige voorzitterschap, haar inzet voor plan Bleekersduin, de Bosbeekschool, landschapsbeleid en de dankzij haar tot stand gekomen lijst van beschermde bomen. Ook is zij de initiatiefnemer van ‘Te wapen voor Brederode’, de actiegroep voor het behoud en de toegankelijkheid van de ruïne die nu door vrijwilligers wordt beheerd.
Ook wethouder Ronald Vennik sprak een aantal mooie woorden, zo noemde hij haar uit respect voor haar inzet en missie ‘mevrouw Baron’. Hij verklapte daarbij dat zij op het stadhuis wel mevrouw ‘Landschap en Groen’ wordt genoemd. Lieke Baron verdwijnt nog niet helemaal uit beeld want zij blijft betrokken bij de redactie van De Zandpoort.
De jubileumuitgave De Zandpoort staat geheel in het teken van het Brederodejaar, waaraan Stichting Santpoort in belangrijke mate heeft bijgedragen. Het eerste artikel gaat over 40 jaar Stichting Santpoort en werd geschreven door Lieke Baron. Pim Boer schreef over ‘Van Jan Gijzen tot Santpoort-Zuid’; Hans Schut over ‘De Wildernisse van Brederode; Jos Diekstra schreef ‘Van wapengekletter en vrome franje’ en Wim van Hooff over ‘Het Huis ter Kleef, woonkasteel van de Brederodes’. Deze zeer interessante uitgave is te koop bij de boekhandels in Velsen.
Zie ook www.stichtingsantpoort.nl.